Veckans värsta

Åklagare och poliser som inte vet vad politik är

Av Andreas Magnusson 2018-08-18

I samband med bilbränderna i Göteborg uttalade sig ansvarig åklagare Mats Ihlbom och sa så här: ”Enligt vad som har framkommit av utredningen hittills finns det ingenting som antyder att det skulle vara politiska motiv bakom”. Det är ett häpnadsväckande uttalande. Åklagaren tror alltså att de som eldar bilar gör det helt utan ilska mot samhället och helt utan vilja att förändra någonting.

   Oavsett vem eller vilka som ligger bakom bränderna är handlingen totalt oacceptabel. Den förstärker fördomar om förorten och invandrare, den leder till att enskilda privatpersoner får sin egendom förstörd och den påverkar valrörelsen genom att det politiska samtalet än en gång styrs tillbaka till det gamla trötta och enfaldiga tugget om invandrare och hårdare straff.

   Men lägg det där åt sidan för en stund. Nu pratar vi inte om effekten. Vi pratar om avsikten eftersom det är den Mats Ihlbom uttalar sig om. Han menar i sitt uttalande att gärningen helt saknar politiskt motiv, det vill säga politisk avsikt. Låt oss se vad som krävs för att detta ska vara möjligt.

   I NE definieras politik som ”processen att erövra och utöva makt i offentliga sammanhang”. Wikipedia beskriver begreppet mer omfattande och gör bland annat följande beskrivning:

”Ordet används också om samhällsvisioner och det specifika innehållet i en grupps handlingsprogram.”

   För att åklagaren ska ha rätt när han säger att handlingen saknar politiska motiv måste han vara helt säker på att de som eldade bilar inte ville erövra makt. Han måste också vara helt säker på att agerandet skedde helt utan någon önskan om hur samhället ska vara.

   Eldandet kan inte heller vara en följd av en särskild grupps ”handlingsprogram” – till exempel kriminella grupper som vill visa samhället vem som bestämmer eller rasister som vill påverka valrörelsen.

   De kan i så fall till exempel inte ha agerat som en motreaktion på aktivt polisarbete, vilket en del föreslår. De kan inte heller vara frustrerade unga män som vill visa sitt missnöje med samhället.

   Det enda tänkbara motiv som ger Mats Ihlbom rätt är om bilarna sattes i brand av ingen särskild anledning alls – att det liksom bara var något som råkade hända just där och då.

   En timme innan bränderna skickades en video till Expressen där en anonym maskerad man berättar att något ska ske och att det är polisens, politikernas och samhällets fel.

– Behandla oss som djur och vi ska bete oss som djur, säger den maskerade mannen i filmen.

   Budskapet som framförs är följande:

  • Polisen är brutal och trakasserar människor utan anledning.
  • Socialtjänsten splittrar barn från deras familjer.
  • Det är fel att bara ha övervakningskameror i fattiga områden.

   För att åklagare Mats Ihlboms uttalande ska stämma kan filmen till Expressen inte på något sätt ha koppling till dåden. För att göra det hela riktigt förvirrat säger åklagaren samtidigt så här:

– Initialt är det ett känsligt läge och det kan vara större än den här händelsen. Men en av arbetshypoteserna är att det är en reaktion på samhällets arbete i området.

   Det är svårt att tydligare än så beskriva politiskt arbete. Låt gå för att det varken är partipolitiskt eller demokratisk att elda upp någons bil, men politik handlar om att med ord eller handling agera enligt uppfattningar om samhällssystemet. Det är nog helt enkelt så att åklagaren inte vet vad politik är.

   Tyvärr är det inte helt ovanligt att rättssamhällets företrädare är politiskt okunniga och politiskt fördomsfulla.

   I slutet av juli utsattes den vänsterpartistiske politikern Mohammad Abdulkarim för ett sprängdåd i sin bostad. En sprängladdning hade kastats in i brevlådan.

– Allting talar för att sprängningarna inte har ett politiskt motiv, sa ansvarig polisutredare till Helsingborgs Dagblad direkt efter dådet.

   Han utvecklade tanken:

– Han är inte Sverigedemokrat eller högerextrem utan vänsterpartist, det talar emot att det skulle vara politiskt motiverat.

   Det här var det andra dådet riktat mot Mohammad Abdulkarim på kort tid. Det första dådet gällde att någon ritat hakkors på hans dörr. Trots detta menade polisens utredare att sprängdådet knappast kunde vara politiskt. Han var ju vänsterpartist.

   För att den världsbilden ska gå ihop måste högerextrema åsikter definieras som opolitiska och ett mordförsök mot en vänsterpolitiker måste ses som en opolitisk handling.

   I en politiskt laddad tid kan vi inte ha ett rättsväsende som inte förstår vad politik är. De kan inte vara så naiva att de sätter likhetstecken mellan partipolitik och politik. I så fall blir de blinda för den politiska avsikten och kraften bakom andra samhällsaktioner än de uppenbara.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han medarbetar emellanåt på DN Kultur. Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.