Veckans värsta

Barnen som mördade EU-migranten tog de vuxnas ord på allvar

Av Andreas Magnusson 2018-09-01

”Vi kan inte vara en socialbyrå för utsatta människor i hela EU”, har Jimmie Åkesson sagt. Moderaterna har varit positiva till tiggeriförbud både lokalt och nationellt. Socialdemokraterna har varit intresserade av att utreda frågan. Tuffa ord och hårda tag. Det har funnits en stark folklig opinion för att förbjuda tiggeri. Tiggarna stör gatubilden sägs det. De ska bort från gatorna.

   Några barn tog de vuxnas ord på allvar och slog ihjäl den hemlöse EU-migranten Gheorge ”Gica” Hortolomei-Lupu i en park i centrala Huskvarna. Innan dess hann han utsättas för misshandel och förnedring av ett ungdomsgäng.

   Detta pågick i månader för att slutligen kulminera med mord. I nuläget utreds en pojke på 16 år och en under 15 år för mord. Ytterligare två pojkar under 15 år utreds för misshandel och ofredande.

   Enligt uppgifter har pojkarna skrutit om dådet och spridit filmer från den förnedrande behandlingen på sociala medier. Det kan tyckas förvånande att de är stolta över sitt agerande, men är det egentligen särskilt konstigt?

   De tuffa orden från politiker och vanliga medborgare om hur tiggare och uteliggare smutsar ner vår gatubild påverkar givetvis barn som lyssnat till budskapet. Barn har dessutom den lilla egenskapen att de ofta tar vuxnas ord på allvar. Vuxna säger att tiggare måste bort och barn tänker att tiggare måste bort.

   Det som har hänt i Huskvarna är en djup tragedi för alla inblandade men det som har skett är på många sätt en naturlig konsekvens av det uppskruvade tonläget mot EU-migranter.

   När man slutar att betrakta människor som människor och istället ser dem som ett problem som behöver åtgärdas så finns alltid risken att någon tar på sig ansvaret att åtgärda problemet.

   Det är bara en dryg vecka kvar till valet och valrörelsen har präglats av hårda ord och att ställa hårdare krav på utsatta människor – att vi inte längre ska dela med oss och acceptera olikheter. Det är lätt att se hur gränserna flyttas och hur uttalanden som för bara något år sedan var helt otänkbara snabbt har normaliserats. Låt mordet på Gheorge bli en väckarklocka för oss alla.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han medarbetar emellanåt på DN Kultur. Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.