Lär känna Sverigedemokraternas politiker

Av Andreas Magnusson 2018-09-04

Sverigedemokraterna tycks vara på väg mot att bli landets näst största parti. Väljarstödet förväntas bli så stort att var femte väljare önskar bli företrädd av en av deras kandidater. Så vilka är egentligen människorna som snart kommer att få stor makt över oss både på nationell och kommunal nivå? Man behöver bara skrapa lite på den polerade ytan för att upptäcka att SD inte liknar något annat etablerat parti.

   Den som vill rösta på Sverigedemokraterna i Stockholm har några alternativ att välja på. Vill man ha en före detta företagare i byggbranschen med gott om tingsrättsdomar i bagaget för fusk, slarv och fiffel så kan man kryssa förstanamnet Peter Wallmark.

   Vill man istället ha en person som åkte till den grekiska ön Lesbos 2015 för att driva kampanj mot Sverige och lägga upp glada poolbilder på Facebook samtidigt som mängder av människor drunknade i havet alldeles utanför – så kan man välja andranamnet Linnea Vinge.

   Eller vill man kanske rent av ha mannen som delade ut flygblad utanför ett sedan länge nedlagt äldreboende som skulle bli asylboende med texten ”låt våra äldre bo kvar”?

   Söker man den typen av bristande verklighetskoll så är tredjenamnet på listan Martin Westmont väl värd ett kryss.

   Nåväl, vem av företrädarna man kryssar är kanske inte så viktigt när allt kommer omkring. I Stockholm har fyra av sex företrädare hoppat av under den här mandatperioden.

   Om man vill rösta på Sverigedemokraterna i Göteborg kan man alltid välja förstanamnet och ordföranden Jörgen Fogelklou. Han har pekats ut som anonym extremrasist på sociala medier, men eftersom detta inte med hundraprocentig säkerhet har kunnat fastställas har han fortsatt förtroende inom partiet.

   Fogelklou själv förnekar kopplingen till Flashbackkontot ”Afghan” men det finns oerhört starka indicier på att det är han som ligger bakom detta alias. (Läs själv här och bilda dig en uppfattning: https://www.interasistmen.se/granskning/irm-slapper-alla-kopplingar-mellan-sd-toppen-jorgen-fogelklou-och-det-nazistiska-flashbackkontot-afghan/).

   Afghan har bland annat skrivit att ”juden är roten till allting ont… men självfallet ska vi bekämpa all form av ondska i vårt land, så som negern, kamelfösaren, pedofildyrkare och andra våldsmän.”

   Alldeles oavsett kopplingen till kontot så har Fogelklou bland annat synts på film då han skrattar åt SD:s dåvarande finansministerkandidat Oscar Sjöstedts judeskämt på en SD-fest.

   Han var också högst aktiv i det drev mot en 15-årig kille som på TV ställt frågor till Gustav Fridolin. Drevet handlade om 15-åringens utseende. I söndags lyfte Expressen fram de bandinspelningar som finns där Fogelklou mordhotar en partikamrat.

   Det spelar kanske förresten inte så stor roll vem av kandidaterna man personröstar på i Göteborg heller eftersom de har en tendens att hoppa av ändå.  Hälften av SD-företrädarna från valet 2014 har under mandatperioden hoppat av.

   Två av dem är politiska vildar och en av dem (Mikael Jansson – Jimmie Åkessons företrädare på partiledarposten) har hoppat över till mer öppet rasistiska Alternativ för Sverige.

   Sverigedemokratiska politiker är så vana vid att snacka skit om allt och alla att de inte kan sluta snacka skit ens om varandra. Storbråk, uthängningar, anklagelser om sexuella trakasserier och mordhot. Allt sådant är vardagsmat också inom partiets toppskikt.

   I Nacka kan man rösta på livsmedelsarbetaren David Bergqvist. Han är ordförande i SD:s lokala sektion. Han har bland annat avslöjats med rasistiska inlägg på Facebook. Enligt tidningen ETC har han koppling till ett högerextremt nätverk som leds av den våldsbrottsdömde rasistledaren Tor Paulsson. På Facebook har han hyllat Putin och lovordat en misshandel av en ”kulturberikare”.

   Ett annat alternativ för Nackaborna är att rösta på Stephan V Andersson som är på plats fyra på listan. Han har just nu skuldsanering efter en skuld på drygt fem miljoner. Han har fyra konkurser bakom sig i egna bolag och har haft flera tvister i Tingsrätten med personer som han är skyldig pengar.

   Den femte personen på listan, Leonid Yurkovskiy, är 22 år gammal och bor hemma hos mamma. Hon heter Elena Yurkovskaya och kandiderade för SD till Europaparlamentet 2009. I radioprogrammet Kaliber avslöjades hon med följande citat:

”En immigrant som kommer till Sverige från sådana länder som Afrika eller Afghanistan kommer ibland med två tusen alla möjliga sorters parasiter i sin kropp. Kan ni tänka er? Våra hundar har inte så många och hundar sitter ju i karantän.”

   Sonen till kvinnan som tror att Afrika är ett land, det vill säga Leonid, har i pressen försvarat varför SD, vid en tid då mänger av asylboenden sattes i brand, lade ut adresser till flyktingboenden på nätet.

   Inget annat parti i Riksdagens historia har haft fler avhoppare än vad SD har haft under den senaste mandatperioden. Sju personer i partiets riksdagsgrupp har lämnat partiet och blivit politiska vildar. Med dessa siffror slår de Ny Demokratis gamla rekord i avhopp med god marginal.

   På kommunal nivå har man haft hela 57 avhopp, vilket är nästan lika många som alla de andra partierna har haft tillsammans. Många av de här avhopparna är politiska vildar eller har hoppat av till än mer extrema partier.

   Redan innan avhoppen hade SD 66 stolar som de aldrig någonsin kunde fylla. Det innebär att partiet på många platser företräds av en tom stol. En röst på Hemlige Molgan hade i dessa fall haft precis lika stor effekt.

    Att rösta på SD kan alltså i många fall innebära att man röstar in en person som sedan kommer att företräda något annat parti eller att man röstar in en person som inte finns.

   För den som är lagd åt det hållet finns det gott om SD-kandidater med starka kopplingar till nazismen. Efter Expressens avslöjande artiklar har det i ren panik rensats en del i leden.

   Att få bort nazister ur Sverigedemokraterna är annars lite som att bli av med maskrosor i gräsmattan. Det kommer nya hela tiden. Eller rättare sagt – nya nazister och andra rasister avslöjar sig hela tiden. På ett par dagar har, när detta skrivs, 14 företrädare tvingats bort efter massmedias avslöjande om samröre med nazister. När detta publiceras är det troligen fler.

   I skånska Klippan finner man Andreas Olofsson på plats nummer fyra. Han är före detta ledare för den lokala organisationen av nazistiska Nationalsocialistisk front. 2004 misshandlade han en avhoppare.

   På SD-valsedeln i Klippan finns också Thomas Jelinek som i slutet av 90-talet och början av 2000-talet var aktiv nazist och propagandachef för Nationalsocialistisk front.

   Ytterligare en person med tidigare medlemskap i Nationalsocialistisk front på SD:s lista i Klippan är Tobias Ekberg som siktar på att komma in i kommunfullmäktige.

   I skånska Sjöbo kandiderade Nina Magnom för Sverigedemokraterna. Också hon är före detta medlem i Nationalsocialistisk front. På valbar plats i Simrishamn fanns före detta NSF-medlemmen Stellan Mårtensson som till tidningen Expressen hävdar att han inte visste att Nationalsocialistisk front var ett nationalsocialistiskt parti.

   I Gnösjö kandiderade Morgan Scammel – också han före detta medlem i Nationalsocialistisk front.

   På SD-listan i Ängelholm fann man ytterligare en gammal nationalsocialist som nu vill företräda Sverigedemokraterna istället. Han heter Christian Luckmann.

   I Karlsborg kaniderade Mikael Hagvall för Sverigedemokraterna. 2015 blev han stödmedlem i NMR. Hagvall har varit aktiv på nätforumet ”Stå upp för Sverige” där han bland annat uppmanat till att sätta eld på asylboenden och kallat ensamkommande flyktingar för ”parasiter”.

   I Jönköping kandiderade Pierre Ingesson. Ingesson blev redan 2008 stödmedlem i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han har deltagit i den nazistiska Salemmarschen och har arbetat för att rekrytera nya nazister bland skolelever.

   Efter att de nazistiska kopplingarna avslöjats har en del av de här personerna rensats bort precis i dagarna, medan några har fortsatt förtroende. Varför just Sverigedemokraterna fungerar som nazistmagnet låtsas ledningen inte förstå.

   Det finns betydligt fler personer man kan lyfta fram, men det kanske räcker så. I inget annat parti går det att gräva fram nazister, fifflare och kriminella med sådan lätthet och i sådan omfattning. Och i åtskilliga fall handlar det om toppnamn på listorna – de som internt har störst förtroende av alla. Det säger en hel del om partikulturen och partiets omdöme.

   Den som funderar på att rösta på SD för att protestera mot sossesverige och PK-tramset måste ställa sig följande fråga: Känns Sverigedemokraternas företrädare som personer som du vill ska ansvara för landets säkerhet och lagstiftning? Känns de kommunala kandidaterna som personer som pålitligt kommer att tillvarata dina lokala intressen?

   Det är ungefär här som den uppretade ”men ni då”-läsaren av denna krönika kommer med exempel som centerpartisten i Göteborg som hade poserat på bild tillsammans med företrädare för Gråa vargarna och därför fick lämna partiet eller miljöpartisten som ville ha IQ-krav för politiker och därför tvingades bort.

   Ja, visst. Det finns tokstollar i alla partier, men det finns inget annat parti i Riksdagen som helt och hållet tycks skapat av och för tokstollar. Och det finns inget annat parti med inbyggd nazistmagnet.

   Den som röstar på Sverigedemokraterna på söndag kommer aldrig i efterhand att kunna skylla på att han eller hon inte visste eller inte förstod.

   Det är vår plikt som medborgare att ta demokratin på allvar genom att rösta fram de människor som bäst kommer att kunna styra vårt land. När vi lagar mat kan vi röra om i grytan. Inte när vi röstar för nationens framtid.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han medarbetar emellanåt på DN Kultur. Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.