Veckans värsta

Ointressant att förebygga och förhindra brott

Av Dick Sundevall 2018-09-08

Trots alla politiska partiers prat om lag och ordning så är intresset för att förebygga och förhindra brott ganska svalt hos flera av dem – kanske till och med obefintligt. I våras bjöd vi in partierna (även SD) och ett antal brottsforskare att på ett obegränsat utrymme skriva en debattartikel på Para§raf om hur de vill förebygga och förhindra brott. Sju professorer skrev artiklar medan ytterst få politiska partier nappade på erbjudandet. Så här skrev vi till de inbjudna:

   Till samtliga riksdagspartiers rättspolitiska talespersoner.

   Inför förra riksdagsvalet bjöd vi in en del politiska partier att skriva debattartiklar om kriminal- och rättsfrågor på Para§raf. De flesta nappade på erbjudandet.

   I år gör vi samma sak men begränsar ämnesområdet till att handla om att förebygga och förhindra brott.

   Det mesta som hitintills framkommit i den valdebatt som redan är igång, har handlat om hårdare och längre straff. Alltså vad som ska hända efter att någon blivit misshandlad, efter att någon blivit våldtagen eller efter att någon blivit mördad.

   Vi är övertygade om att det för de flesta medborgare är mer väsentlig att få veta vad partierna vill åstadkomma för att förebygga och förhindra brott, som därmed kan resultera i färre brottsoffer.

   Vi är naturligtvis medvetna om att frågan spänner över betydligt mer än bara polisens arbete och lägger inga hinder för att ni tar upp olika aspekter på brottsförebyggande arbete.

   Längden på artiklarna är obegränsad. Det är upp till skribenten att hålla intresset hos läsarna vid liv om det blir en lång debattartikel. Och ni kan om ni så vill lägga in en länk till ert rättspolitiska program.

   Så inledde vi inbjudan till partierna. I augusti skickade vi ut en påminnelse till de partier som inte inkommit med någon artikel.

   Brottsforskare i form av ett stort antal professorer skrev artiklar, utifrån olika aspekter på ämnet. En del av våra fasta krönikörer skrev också – men bara några få partiers rättspolitiska talespersoner.

   Vi blev förvånade. Vid det förra riksdagsvalet hade nästan alla nappat på erbjudandet. Men då var den enda begränsningen att det skulle handla om lag och ordning.

   Inte minst hade vi väntat oss att de partier som gjort lag och ordning till något av sina profilfrågor, Moderata samlingspartiet och Sverigedemokraterna, skulle hugga snabbt på erbjudandet.

   Som framgår ovan var utrymmet obegränsat och de skulle därtill kunna bilägga sina rättspolitiska program. Men icke – inga artiklar kom oss tillhanda från dessa partier.

   Kunde förklaringen vara att de prioriterade framträdanden i olika TV-program där de hade möjlighet att nå en miljonpublik. Kanske kunde det vara så, till viss del. Men att hos oss nå x antal hundra tusen läsare som är speciellt intresserade av rätts- och kriminalfrågor, måste rimligen också vara intressant. (Vårt rekord för en artikel är drygt 820 000 läsare.)

   Förklaringen måste rimligen vara att de inte har några idéer att komma med som i första hand handlar om att förebygga och förhindra brott – och som därmed ska kunna resultera i färre brottsoffer. I varje fall inga idéer som de vill sätta på pränt och som därmed kan granskas av andra.

   Istället har de, som alltför många av de andra partierna, malt på om vad som ska hända efter att brottet redan begåtts. Efter att det blivit ett eller flera brottsoffer. Alltså med krav på hårdare och längre fängelsestraff.

   Varför? Därför att alltför många väljare tror att det förhindrar brott. Att brottsforskare såväl internationellt som i Sverige förklarar gång på gång via omfattande forskning att det inte är så, det vet sannolikt ledande svenska politiker. Men de vet också att alltför många väljare tror att det tvärtom är hårdare straff som är det allenarådande.

   Men då utgår väljarna från sig själva och vad vi i huvudsak hederliga medborgare har för oss allt som oftast. Skulle det kosta oss 10 000 i böter att gå mot röd gubbe så skulle naturligtvis färre göra det.

   Skulle det kosta 50 000 att köra lite för fort med sin bil så skulle fler hålla fartbegränsningarna. Och skulle man åka i fängelse för minsta lilla försök att fuska när man deklarerar, så skulle många tänka efter en gång till innan han eller hon skrev under deklarationen.

  Men – det är inte så att de som är ute efter att våldta någon, tänker att jag måste göra det så snart som möjligt, för efter valet kanske jag åker in på 6-7 år istället för 3-4 år om jag gör det nu.

   Det är inte heller så att de som planerar att råna en värdetransport funderar på om de istället skulle göra det i ett land där de ”bara” kan behöva sitta inne i 4 år istället för att riskera 7-8 år i Sverige. Utan de genomför rånet för att de utgår ifrån att de inte ska åka fast.

   I länder där man får en hand avhuggen om man stjäl begås ändå stölder. I länder där det är förbjudet att dricka alkohol och man kan hamna i hårda fängelser om man gör det, dricks det ändå alkohol. I länder där det är dödsstraff på såväl mord som våldtäkt begås ändå mord och våldtäkter.

   Väldigt många brott begås i stunden, ofta på fyllan, utan minsta lilla tanke på konsekvenserna. Det kan handla om allt från bilstölder till våldtäkter och mord. Vad det eventuellt är för straff, om man åker fast, påverkar inte personen i fråga en sekund.

   De få brott som är välplanerade, typ att något gäng ger sig på att råna en värdedepå med noga uttänkta rent militära metoder, har som utgångspunkt att de inte ska åka fast. De planerar mycket – men inte att de ska få sitta inne 8-10 år.

   Att straffen för ovan beskrivna brott har blivit längre och längre, gång på gång, har därmed inte minskat antalet avancerade rån, våldtäkter och mord.

– Men så länge de sitter inlåsta begår de ju i varje fall inga brott, tänker kanske någon.

   Nja, dels begås det massor av brott i landets fängelser. Inte så värst många trafikbrott men väldigt många andra typer av brott. Och dels är det inte så att om 4-5 000 sitter inlåsta så upphör brottsligheten. Kvar här på utsidan av murarna finns cirka tio miljoner människor, varav en del inte är så värst hederliga.

   Missförstå mig rätt. Det är inte så att jag menar att vi ska släppa alla fångar loss. Naturligtvis får man som vuxen människa ta konsekvenserna av sina handlingar. Begår man ett grovt brott ska man gripas, dömas och bli inlåst en tid.

   Men nu handlar det här om att förebygga och förhindra brott – för att det ska bli färre brottsoffer. Färre brottsoffer i ekonomisk, fysisk eller psykisk mening.

   Förhoppningsvis finns det framöver större intresse för det bland de politiska partierna, än vad de visat inför det här valet. Och inte bara ett intresse för vilka straff förövarna ska få, efter att de misshandlar någon, eller efter att de våldtagit någon – eller efter att de mördat någon.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.