Kanelbullsdemokrati

Av Andreas Magnusson 2018-10-04

Den fjärde oktober 1983 demonstrerade den samlade borgerligheten mot löntagarfonder. Demonstrationen ägde rum på dagen för riksdagens öppnande. Den fjärde oktober 2018 äter vi kanelbullar istället.

   Det där säger ganska mycket. Det politiska engagemanget i Sverige har på trettiofem år gått från kollektiv aktivism till individuellt frosseri.

   Efter att den nya talmannen Anders Norlén hade utsetts kallade han till sig partiledarna i storleksordning. Ja, inte i fysisk storleksordning för då hade Kristersson fått vänta, utan i partistorleksordning. Han bjöd på kaffe och kakor och de snackade regeringsbildning. Efteråt summerade talmannen sin gärning på följande sätt:

– Jag lyckades äta en stor mängd kakor under dagen.

   På många sätt tror jag att talmannens uttalande säger en hel del om vår tids politiska situation. Det är bara att konstatera att den svenska demokratin har kulminerat i ett enda stort kaffekalas, eller en enda stor bullfest om du så vill.

   En litterär klassiker är den amerikanske sociologen Robert Putnams ”Bowling Alone” (På svenska ”Den ensamme bowlaren”). Titeln är talande eftersom boken handlar om hur det amerikanska samhället har förändrats sedan 1950-talet från att vara ett samhälle som bärs upp av att människor engagerar sig i gemensamma aktiviteter till att vara ett individualiserat samhälle där var och en gör vad hon känner för.

   Putnams tes är att de gemensamma aktiviteterna och det ideella föreningslivet är en förutsättning för en fungerande demokrati. Klarar vi inte av att umgås tillsammans så klarar vi inte heller av att styra ett land tillsammans.

   Om Putnam hade skrivit en bok om svensk regeringsbildning så hade den kunnat få titeln ”Den ensamme regeringsbildaren” för det är precis vad det handlar om.

   Vi har hamnat i ett läge där partiledarna inte kan fika tillsammans och enas om vad som är bäst för Sverige. Istället sätter de sig en och en med en stackars halvt koffeinförgiftad talman som måste känna sig allt mer ensam i sin strävan att få ihop en regering.

   Och idag är det kanelbullens dag. Det finns en dag för nästan allting. Här är några kommande: Äppelmustens dag 11 oktober, tidningsbudens dag 13 oktober, fetaostens dag 15 oktober, globala lunginflammationsdagen 12 november och min favorit ”De prestigelösas dag” 17 november.

   På Wikipedia står det att syftet med kanelbullens dag är att ”uppmärksamma bulltraditionen som finns i Sverige, med särskilt fokus på kanelbullen, samt att öka konsumtionen av jäst, mjöl, socker och margarin.”

   Hur kommer man ens på tanken att jästkonsumtionen måste öka? Hur fungerar det land som till varje pris behöver få sina medborgare att äta mer margarin? Kanelbullens dag borde vara en varningsklocka för oss alla.

   Idag för exakt trettiofem år sedan samlades minst 50 000 borgare i en slagkraftig demonstration mot gemensamt ägande. På den tiden fanns det ideologisk energi över hela det politiska fältet. 2018 köper vi oss en kanelbulle istället och busar till det med lite med kalorier så här mitt i veckan.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han medarbetar emellanåt på DN Kultur. Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.