Mutar sig facket till riksdagsplatser?

Av Dick Sundevall 2018-10-09

I veckan gick ordföranden för Kommunalarbetareförbundet, Tobias Baudin, ut och klargjorde att man från Kommunal var missnöjda med antalet riksdagsledamöter efter senaste valet. Andelen som hade anknytning till Kommunal hade minskat. Så nu funderar man på att dra in delar av miljonstödet till Socialdemokraterna. Uppenbarligen anser man alltså att man betalar för ett visst antal riksdagsplatser.

   Varje månad betalar Kommunal 250 000 till Socialdemokraterna. Alltså tre miljoner om året. Därtill flera miljoner extra inför en valrörelse.

   Vid riksdagsvalet 2014 hade man fått 14 riksdagsplatser men efter valet nu i september bara 7. Och därmed är man från Kommunals ledning alltså missnöjda och överväger att dra ner på det ekonomiska stödet till partiet.

   Vilka personer, företag och organisationer som ekonomiskt stödjer olika partier inför riksdagsval är till stora delar dolt i mörker. Något som med all rätt ofta har ifrågasatts.

   Naturligtvis är det av intresse för oss medborgare att veta om det uttalat, eller outtalat, finns krav på återbetalning i form av politiska beslut. Och kanske som i det här fallet, ett antal riksdagsledamöter som på olika sätt är knutna till ett visst företagarförbunds eller fackförbunds intressen.

   Sällan eller aldrig har det här framstått så klart som när Kommunals ordförande nu går ut och med konkreta siffror ifrågasätter vad det är man har köpt för alla miljoner man betalat.

   Alla kan vi till och från tycka att det vi köpt inte riktigt levt upp till det pris vi betalat men då handlar det oftast om en vara eller tjänst – inte om politisk makt.

   Kommunalarbetareförbundet utgör en maktfaktor med sina cirka 500 000 medlemmar. Dessa utgör en tredjedel av antalet medlemmar i de 14 fackförbund som är anslutna till LO. Inget annat fackförbund kommer därmed i närheten av det antal miljoner som varje år betalas in till partiet. Och nu är man alltså missnöjd i Kommunals ledning med vad man får för det priset.

   Luktar det inte lite mutor? Det är ju inte så att Kommunals medlemmar och dess ledning måste betala en enda krona till det Socialdemokratiska partiet, utan man gör det frivilligt. Ja, kanske inte medlemmarna i största allmänhet är så värst pigga på det, för det är ju ingen allmän medlemsomröstning om hur många miljoner man ska betala varje år. Men ledningen för Kommunal betalar – och vill ha ett antal riksdagsplatser för vad man köpt.

   Därtill betalar LO sex miljoner årligen till partiet och satsade ytterligare 30 miljoner inför valet 2018. Lite förenklat kan man säga att en tredjedel av dessa pengar också kommer från Kommunals medlemmar. Många miljoner blir det…

   Inte minst blir det många miljoner i perspektivet av att numer röstar mindre än hälften av LO:s medlemmar på Socialdemokraterna. Och då talar vi ändå om de medlemmar som valt att inte lämna facket. Bara förra året tappade LO 6 600 medlemmar.

   Men företagens stöd till Allianspartierna då? kanske någon tänker. Och Centerpartiet som i förhållande till antalet medlemmar är ett av Europas rikaste partier, efter att man sålt av sina tidningar. För att inte tala om allt dolt ekonomiskt stöd till SD…

   Visst är det så. Och visst vill man ha något för de pengar man betalt in. Och visst skulle det vara utmärkt om allt stöd och hur det används måste redovisas öppet. Se vidare länk till Anders Carlgrens artikel nedan.

   Att jag här tagit upp just Kommunals stöd – och hot om att minska det – var för att det var så ovanligt tydligt hur man såg på stödet. Det var klarspråk, betalar vi si och så många miljoner så vill vi också ha minst si och så många riksdagsplatser.

   Kort sagt, vi har betalat för att personer knutna till Kommunal ska hamna tillräckligt högt upp på valsedlarna. Om vårt folk inte kommer tillräckligt högt upp i medlemsomröstningar, får partiet centralt fixa den saken. Gör man inte det så kan vi komma att betala betydligt mindre.

   I min värld kallas sånt mutor. Och luktar det kanske till och med lite utpressning?

   Förstå mig nu rätt. Visst är det bra om ett antal riksdagsledamöter är medlemmar i Kommunalarbetarförbundet. I och med att de är cirka 500 000 medlemmar så utgör de var tjugonde invånare. Och det kan inte vara fel i sig om några av dessa blir riksdagsledamöter.

   Men det ska bli det för att de är kloka, omdömesgilla personer som har stort förtroende bland medlemmarna i något politiskt parti – inte för att Kommunals ledning anser sig ha köpt si och så många riksdagsplatser av ett parti.

 

Anders Carlgrens artikel om partistöd finns att ta del av här, Sverige blir som Vitryssland

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.