Veckans värsta
Andreas Magnusson

Inte en enda arbetsplats är prostatacertifierad!

Av Andreas Magnusson 2018-10-13

På senare tid har det pratats mycket om menscertifierade arbetsplatser. Det innebär att arbetsgivaren är medveten om var i menscykeln arbetstagaren befinner sig. Därmed kan man anpassa arbetsuppgifter efter hormonella svängningar och till exempel lägga känsliga möten vid annan tid än när PMS-nivån är som högst på företaget. Ett bra initiativ – men det räcker inte.

   Trams säger en del om menscertifiering. De menar att det bara är ett strukturellt sätt för PK-eliten att få dra skolgårdsklassikern ”har du mens eller?”

   Det ligger nog en del i det där, men samtidigt är det väl rimligt att vi har arbetsgivare som tar hänsyn till våra kroppsliga och själsliga begränsningar.

   Jag tänker till exempel på företaget MatHem som inte alls gjorde det. Där fick de anställda byta mensskydd bland matvarorna eller kissa på lastbilsflak för att pauser i arbetet var förbjudna eller för att möjligheten att gå på toaletten saknades.

   Så vill vi inte ha det. En tanke är därför att bredda genusanalysen så att företag förutom menscertifiering även kan börja tillämpa prostatacertifiering.

   Alla vet att öron, näsa och prostata växer hela livet. Öronen för att kompensera vår försämrade hörsel, näsan för att kompensera vårt försämrade doftsinne och prostatan för att… Ja.

   Tro inte att jag talar i egen sak. Jag har inte ens fyllt 45. Jag sover fortfarande gott om nätterna även om jag vaknar tidigare och tidigare. Men det är ju bara för att jag är så pigg av mig och när jag ändå är uppe så kan jag ju passa på att kissa lite.

   Nåväl. Från och med kanske 46 års ålder behöver vi män ha nära till en toalett. För det är inte som den gamla Galenskaparna-pjäsen där en av karaktärerna säger ”skynda dig med floretten, jag måste gå på toaletten” och den andra svarar: ”Det kan man inte tro när man tvingas se dig – du ser ju ut som en som har toaletten med dig.”

   Äldre män behöver ha kortare mötestider, behöver få fler arbetspauser och behöver ha en arbetsgivare som förstår att nätter av kisspromenader leder till trötthet. Det är till exempel inte rimligt att förvänta sig samma resultat av äldre män med förstorad prostata som av unga kvinnor som befinner sig i ägglossningsfasen av menscykeln.

   Eftersom allt fler arbetar kvar efter 65 års ålder är dessutom behovet av prostatacertifiering större än någonsin. Jag skulle vilja påstå att behoven rent av är så trängande att den Socialdemokratiska övergångsregeringen omgående bör ta tag i frågan.

   Endast med lagstiftning kan vi tvinga fram fler pissoarer, kortare möten och en allmänt större förståelse för medelålders mäns unika utsatthet.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han medarbetar emellanåt på DN Kultur. Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.