Snart förbjuds rymdvarelser i Kungsbacka

Av Andreas Magnusson 2018-11-09

Jag bor i Kungsbacka kommun som ligger söder om Göteborg. Kungsbacka har högst andel hästar per medborgare och högst andel personer med inkomst över en miljon kronor i hela Västsverige. Det är en rik och välmående kommun där ledningen än så länge har identifierat två stora problem: Tiggeri och böneutrop.

   Det finns ingen moské i Kungsbacka. Det finns knappt några muslimer. Det finns absolut ingen som önskar några böneutrop. Ändå har Sverigedemokraternas motion om förbud mot böneutrop som ”inte är förenliga med vårt svenska kulturarv” fått stöd av Moderaterna. Kommunledningen ser det som ett viktigt beslut som snart kommer att gå under klubban.

   Hans Forsberg, kommunstyrelsens ordförande (som nyligen höjde sin egen lön med 18% till rekordsumman 1 001 000 om året), säger i en kommentar att ”jag tycker att det är märkligt att man ska kunna tillåta böneutrop.”

   En annan sak som vore märklig att tillåta är rymdvarelser. Varför ska man egentligen tillåta rymdvarelser i Kungsbacka kommun? Ja, det finns i och för sig inga rymdvarelser i kommunen.

   På samma sätt som det inte finns någon moské eller någon som vill ha böneutrop. Men ändå liksom. Det vore ändå opassande med rymdvarelser. Det är trots allt inte förenligt med svenskt kulturarv. Ett naturligt nästa steg är ett förbud mot rymdvarelser.

   Sluta fåna dig! Det där är ju helt ologiskt, säger du. Visst är det så. Det är precis det som är min poäng.

   Ett annat viktigt beslut klubbades precis igenom av Moderaterna med stöd av SD, KD och det lokala missnöjespartiet Kungsbackaborna. Trots att kommun efter kommun som har försökt med samma sak fått bakslag eftersom det är oförenligt med svensk lag, så har man nu beslutat om lokalt tiggeriförbud. Övriga allianspartier röstade emot, vilket höjer frågan om det verkligen är Alliansstyre i kommunen, vilket man hävdar.

   Förbudet är utformat så att den som tigger måste ansöka om tillstånd och den lilla finessen ligger i att det här tillståndet ska kosta pengar.

   Den som inte har några pengar måste alltså först betala pengar som han eller hon inte har för att sedan kunna tigga pengar. Annars kommer polisen att agera. Straff utdöms, vilket rimligen är böter, som han eller hon inte kan betala eftersom han eller hon inte har några pengar.

   Argumentet för ett tiggeriförbud är enligt Moderaterna att många medborgare har hört av sig och varit ”irriterade” på tiggeriet.

   Kungsbacka kommun har 83 000 invånare. Jag har svårt att tänka mig att ens 83 av dessa har hört av sig till politikerna och uttryckt sin irritation. Man låter alltså de kommunala ordningsstadgarna ta sin utgångspunkt i vad mindre än en promille av kommunens gnällspikar tycker.

   Det ironiska är att alla samtidigt tycks överens om att tiggeriet i kommunen på senare tid har minskat. För något år sedan såg man ofta tiggare utanför de stora matbutikerna. Numer sker det ganska sällan.

   Men kommunpolitik som tar sin utgångspunkt i människors empatibrist och det var bättre förr-människors fördomar och trångsynthet blir precis lika ologisk som rikspolitik som drivs utifrån samma premisser. Den utgår inte längre ifrån verkligheten, den utgår från en påhittad verklighet i vilken det råder konstant systemkollaps.

   Det finns inte längre någon anledning för Sveriges hästrikaste kommun att avstå från att med kraft agera mot varje tänkbar närvaro av rymdvarelser. Jag vågar sätta en slant på att det blir nästa steg i den kommunala utvecklingen.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han medarbetar emellanåt på DN Kultur. Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.