Alla muslimska kvinnor måste…

Av Dick Sundevall 2018-11-16

Nej, alla måste inte alls… vad det nu är som påstås den här gången. Alla muslimska kvinnor måste inte alls dölja all hud. En del går omkring såväl på våra gator och torg som på badstränder och är klädda som de flesta infödda svenskar. Att generalisera alla muslimer är lika enfaldigt som att påstå att alla som är medlemmar i den svenska statskyrkan måste vara som medlemmarna i den extrema Knutbysekten eller i Livets ord.

   Bland kommentarerna till artiklar och krönikor på Para§raf förekommer det alltför ofta generaliseringar om muslimer.

   Det finns 1,8 miljarder muslimer i världen. Det är i runda tal en fjärdedel av jordens befolkning. Hur dessa 1,8 miljarder lever, klär sig och utövar eller inte utövar sin religion varierat väldeliga.

   Kristna lever inte och klär sig inte likadant. Judar gör det inte heller – och inte muslimer. Och alla katoliker är naturligtvis inte pedofiler för att vissa katolska präster ger sig på barn.

   En del medlemmar i vår statskyrka går regelbundet i kyrkan och ber. Andra kanske bara går i Julottan. Några låter döpa sina barn i kyrkan, vill att barnen konfirmeras och gifter sig kyrkligt.

   Andra kommer inte på tanken att döpa sina ungar i någon kyrka och än mindre att de ska konfirmeras. Några gifter sig borgerligt trots att de betalar kyrkoskatt. Och de flesta sätter ytterst sällan sin fot i en kyrka om inte någon närstående ska begravas kyrkligt.

   Själv är jag inte troende men har djup respekt för det arbete en del pastorer och präster utför på landets fängelser. Och jag går ibland in i kyrkor för att jag tycker att det är intressant att se hur det ser ut.

   Är inte döpt men anmälde mig till att börja läsa upp till konfirmation utan att mina föräldrar visste om det. Inte för att jag som 14-åring var mer troende än vad de var, utan för att jag var förälskad i en tjej i klassen som skulle konfirmera sig. Har faktiskt också hunnit gifta mig en gång i en kyrka, innan jag lämnade statskyrkan.

   Vad människor tror på eller inte tror på och vilken religion de eventuellt bekänner sig till är upp till var och en. Men att generalisera och påstå att muslimer är si, judar så, katoliker på ett annat sätt och svenska protestanter på ett tredje – är bara enfaldigt.

   Men om inte muslimer gör si eller så, bryter de ju mot Koranens ord, hävdar nu kanske någon. Ja, och? Hur ofta bryter inte vanliga svenska protestanter mot Bibelns ord?

   Bibeln och Koranen är några av världens mest spridda böcker. Även en icke troende som jag måste erkänna att de är väldigt bra marknadsförda. Men att leva exakt efter vad som står där är egentligen omöjligt. Och de som anser sig göra det har oftast en högst egen tolkning av vad det innebär.

   Jag har aldrig under mitt långa liv mött någon enda som gör det. Och det trots att jag har vänner som är såväl pastorer som präster.

   De muslimer jag känner, varav några har sina rötter i Turkiet och andra i Syrien, lever inte heller enligt Koranens ord. Visst undviker några av dem att äta griskött och dricka alkohol – och en (1) av dem ber fem gånger om dagen. Men de flesta ber inte alls, tar sig gärna en öl eller två och går aldrig till någon moské.

   Men de muslimska kvinnorna då? kanske någon undrar. De riktigt gamla muslimska kvinnorna i min bekantskapskrets går inte utomhus utan att ha någon form av sjal eller liknande på huvudet. Vilket inte heller min kristna och mycket kyrkliga mormor gjorde.

   Men några generationer senare tycks många muslimska kvinnor inte ha några som helst problem med att gå klädda som de flesta andra som framlever sina liv i Sverige.

   Det finns extrema religiösa yttringar precis som det finns extrema politiska partier. Och den som försöker leva sitt liv exakt efter Bibelns eller Koranens ord och tolkar dem bokstavligt hamnar väldigt ofta väldigt fel.

   Operasångaren Rickard Söderberg har påvisat det absurda i att försöka leva efter Bibelns exakta ord med frågor som han ställde till några präster för en del år sedan.

   Prästerna ifråga var starka motståndare till en välsignelseakt för samkönade par och hade som utgångspunkt att man bara kunde tolka Bibeln som att det var fel – och att Bibelns ord var oföränderliga. Med det som utgångspunkt frågade Rickard Söderberg:

”Jag tänkte sälja min dotter som slav (2a Mosebok 21:7). Vad anser ni vara ett skäligt pris?

I 3:e mosebok 24:44 står det klart och tydligt att jag får äga både manliga och kvinnliga slavar från ett grannland. En vän till mig hävdar att det bara gäller slavar utanför EU – vem av oss har rätt?

En annan vän till mig arbetar på Hemköp och insisterar att arbeta på söndagarna. Jag är helt på det klara med att han måste dräpas (2:a Mosebok 35:2), men är jag moralisk ansvarig för att göra detta själv?

Varje gång jag bränner en oxe som offer vet jag att detta ger en doft som behagar Herren (3:e Mosebok 1:9). Problemet är att grannarna klagar, så går det kanske lika bra att grilla en stor biff?

En av mina vänner menar att även om det är en vederstyggelse att äta skaldjur (3:e Mosebok 11:10) så är homosexualitet värre (3:e Mosebok 18:22). Vem av oss har rätt, eller är det lika illa?

Jag är närsynt så jag går ju självklart inte i kyrkan då jag inte får närma mig Guds altare när jag ser dåligt (3:e Mosebok 21:20). Nu är jag bjuden på ett bröllop, och jag undrar om det är ok att jag står i vapenhuset?

Många av mina bekanta går till frisören och klipper håret på sidorna och rakar skägget i kanterna. Detta är ju en synd enligt (3:e Mosebok 19:27). Hur bör det straffas?

Mina barn har börjat träna i Malmö FF, men i (3:e Mosebok 11:7-8) framförs att man inte skall röra vid några rester av en död gris, så jag undrar om jag ska kräva av Malmö FF att använda plastboll?

Mina barn sa dessutom emot mig en gång förra vecken, och jag undrar om jag verkligen måste stena dem till döds vid stadens port, (5:e Mosebok 21:18-21) eller om jag lika gärna kan göra det hemma i trädgården?

Min morbror har en bondgård i Bjärred och han envisas med att odla både potatis och vete och syndar ju då mot (3:e Mosebok 19:19). Hans fru är inte mycket bättre då hon går klädd i kläder som är gjorda av mer än ett tygmaterial (vanligen en blandning av bomull och polyester). Han har också den fula ovanan att svära mycket. Är det verkligen helt nödvändigt att vi samlar HELA Bjärred att stena dem (3:e Mosebok 24:10-16)?

Eller går det lika bra att bränna dem till döds på ett familjebål som vi brukar göra med människor som sover i samma säng som sina släktingar? (3:e Mosebok 20:14)?

Jag vet att ni har gått på djupet på alla dessa frågor, och jag ser fram emot tydliga svar. Ett stort tack till er rakryggade präster som visar att Bibelns ord är oföränderliga! / Rickard Söderberg”

   Lika absurt som ovanstående blir det naturligtvis att försöka leva efter Koranens exakta ord. Och än mer absurt, rent enfaldigt, blir det att hävda att alla muslimer måste göra det.

För övrigt…

   vill jag understryka, för att slippa en onödig sidodiskussion, att Rickard Söderberg inte har försökt dölja att han hade inspirerats och bitvis översatt en amerikansk text, när han formulerade ovanstående.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.