Dick Sundevall

Hade det varit klokast att rösta blankt?

Av Dick Sundevall 2018-12-04

I senaste riksdagsvalet var det 53 084 personer som röstade blankt. De röstade alltså men markerade att inte ett enda av partierna var något de kunde tänka sig att rösta på. Jag var inte en av dessa – men frågar mig nu om jag borde ha varit det? För har det inte visat sig att de röstade klokast?

   Det var därmed fler som röstade blankt än det var som röstade på F!. Och det var ungefär lika många som röstade blankt som sammanlagt röstade på diverse partier som befinner sig längst ut i den bruna sörjan.

   Dessa blankröstande medborgare tog sig alltså till valurnorna och röstade. Men röstade blankt. Och markerade därmed att det inte fanns något att rösta på som de ville ställa sig bakom – som de kunde ge sitt förtroende.

   På kommunal nivå har partier lyckats prata ihop sig i olika konstellationer, för att försöka få fram en fungerande ledning för sin kommun. Här och där med oväntade sammansättningar.

   Men inte på riksnivå. C och L kräver att S ska ta stora steg högerut som i praktiken skulle resultera i en brytning med LO och övriga arbetarrörelsen, för att det ska bli en socialdemokratiskt ledd regering.

   Miljöpartiet meddelar att de kommer att rösta mot varje regeringskonstellation där inte det egna partiet ingår. Vänsterpartiet hävdar att man kan tänka sig att rösta mot en S-regering som går med på för mycket av den borgerliga politik som C och L kräver. M och KD kan bara tänka sig en regering där Kristersson blir statsminister.

   Nu fattas bara att Vänsterpartiet gör ett utspel om att de kan tänka sig att rösta på en moderatledd regering under förutsättning att de lovar att föra en socialistisk politik på marxistisk grund.

   Samtidigt som allt det här pågår lutar sig SD tillbaka och konstaterar förnöjt att M i sin budget gått dem till mötes på ett antal centrala områden.

   Själv har jag börjat ge upp och hoppas nu att det blir ett extraval – så det blir ett slut på det här tramset. Och framförallt hoppas jag att många fler röstar blankt i riksdagsvalet vid ett eventuellt extraval – jag kommer att göra det.

   Om man sedan av bara farten blir av med några av de små partier som hänger på gränsen att åka ur men agerar som de vore oerhört stora, så kan jag leva med det.

   Men är då inte risken att SD blir ännu större? Den risken finns definitivt. Det som nu pågått i månader ökar naturligtvis misstron och missnöjet med de etablerade rumsrena demokratiska partierna. Och all form av misstro och missnöje med sitt eget liv liksom  samhället i största allmänhet – det gynnar SD.

   Den klara majoritet i det senaste valet som tagit avstånd från SD och vägrat gå med på något som kan gynna SD, vilket man måste respektera, får i så fall ta på sig skulden. Är man emot något så får man faktiskt också försöka vara för något annat. Försöka lyfta blicken från det egna partiet och se till att Sverige och dess medborgare får en fungerande regering.

   Om det ena eller andra partiet gör si eller så kommer de att få en svekdebatt, påstår med en mun de politiska reportrarna. Men – kan det inte bli precis tvärtom att de partier som är beredda att kompromissa så att det blir en fungerande regering i Sverige, istället vinner på det? Vinner på att de tagit ansvar för landet istället för att bara nervöst snegla på det egna partiets opinionssiffror?

   Nu tror jag inte att det blir så. Tror inte att det går att få ihop en regering i Sverige så som man har lyckats med det i andra länder genom att kompromissa ihop sig.

   Det lutar alltså åt ett extraval. Därmed kanske MP och L åker ur riskdagen. Risken är uppenbar. Därtill kan de som egentligen i första hand sympatiserar med SD men röstade på KD, för att välja det parti som står närmast SD men är lite mer rumsrent, istället röstar på SD. Och därmed kanske även KD hamnar under fyra procent?

   Kanske behöver det rensas ut lite partier ur riksdagen? Kanske behövs det en sådan fet smäll för att övriga partier ska fatta att de i första hand ska verka för landet och dess medborgare – inte bara för det egna partiet?

   Kanske behövs det extraval som många egentligen inte vill ha. Som inte de flesta partier vill ha och som inte väljarna vill ha. Om det blir så lär det bli betydligt fler blankröster och inte minst – färre som röstar över huvud taget.

   Och vem vet vad det kan resultera i för regering? Kanske kan det få i varje fall några partier att skärpa sig och försöka kompromissa ihop en regering? Eller kanske resulterar det bara i ytterligare extraval? En sak är dock säker, de sju demokratiska riksdagspartierna slår inte vakt om det höga valdeltagandet i vårt land med sitt agerande under de senaste månaderna.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.