Kulturen betyder inte ett skit för mig

Av Mischa Snicker 2018-12-17

Har du någonsin fått frågan ''Vad betyder kulturen för dig?'' Ja, vad betyder den egentligen överlag? När är man en del av det ökända kulturlivet och när klassas man som en kulturprofil? Förorten har blivit en egen genre inom ämnet. Ögon lyser upp och händer applåderar lite extra hårt när ordet ''förort'' kommer in i bilden. Saker slutar att bara vara bra, de är nu ''bra för att vara från förorten'', ''bra för att komma från en sån som hållit på med sånt''. En liten extra klapp på huvudet och en 'bra jobbat'-kommentar, sedan tröttnar man.

   När rappare beskriver samma saker som de gör på film, i böcker och så vidare, så är det inte lika lägligt för kulturfolket att applådera.

   Då stänger de fönstren och målar väggarna fulla med förakt och klasskampen är igång igen. Kulturdörrarna stängs så fort verkligheten beskrivs över ett hiphopbeat.

  Jag skulle vilja knacka på dessa dörrar och lämna en påminnelse om hur verkligheten ser ut. Den är inte vacker.

   Har vi helt glömt bort Realismens litteratur? Ja, jag ska faktiskt dra in Realismen i det här.

   Människor skrev om verkligheten, misären, fattigdomen, våld, kriminalitet och mycket annat. Det fanns till och med människor som tog sig till dessa fattigare områden endast för att betrakta omgivningen för att sedan kunna åka hem till sitt lite finare område och skriva om ”de där som bor där”.

   Det skrevs litteratur som gjorde förändringar i samhället. Charles Dickens till exempel, var väldigt samhällskritisk och riktade omfattande kritik mot hur fattiga och hemlösa barn behandlades. Tack vare hans texter så skedde en del förändringar runt om i London när det gällde barnhemmen.

   Vi som är uppväxta i förorten och haft någon form av misär eller liknande, vi som suttit inne på institutioner av olika anledningnar, vi vill inte ha någon extra klapp på huvudet för det vi gör. Vi vill inte att folk ska tycka synd om oss för att något i det vi berättar är jobbigt eller tragiskt.

   Vi vill skriva om verkligheten – och vi vill att ni lyssnar. För om Charles Dickens, en av många, kunde få till en förändring genom att uttrycka sig och berätta om verkligheten, då vill vi försöka ändra på misären som vi skriver om genom att berätta om den.

   Så, för att svara på frågan ”Vad betyder kulturen för dig?”

– Inte ett jävla skit.

   Jag skulle inte ens vilja kalla mig själv för kulturprofil efter de filmer, dikter, låtar och novell jag gett ut. Så länge kulturen ska vara inom dessa ”ramar” så vill jag gärna stå utanför den lilla ramen och skriva tills jag gör någon förändring.

   I min värld är det de rappare, sångare och konstnärer som vågar gå lite utanför den där ”ramen”, som vågar berätta om verkligheten på sitt egna sätt, som är kultur för mig.

   Även om det kanske tycks vara lite för brutalt i musikvideos eller filmer så är det fortfarande en historia som berättas och just den historian kan vara med och skapa en förändring.

   Så, sluta klappa oss på huvudet. Lyssna istället, försök iallafall. För vem som helst kan sitta på ett frö till förändring.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


Av Mischa Snicker 

Jag är en tjej på 23 år som suttit på olika institutioner och nu äntligen är fri från allt frihetsberövande. 
Uppväxt i förorten Angered i Göteborg. Intresset har alltid varit att skriva, inte bara om vissa situationer utan även om känslorna. Och att kunna förmedla det till de som suttit eller sitter i samma situation.

Jag vill visa att vi också kan komma någonstans, att hopplösheten vi känt mest bara är en illusion. Jag hade aldrig kunnat ana att jag en dag skulle vara med i antologin När andra sover, eller att jag skulle kunnat göra en film av det.

Det viktigaste är att jag nu kan nå ut. Jag har haft en rätt tuff uppväxt precis som många jag känner men att äntligen kunna förmedla mina känslor på ett sätt som jag älskar att göra, är det som räddat mig. Det jag vill förmedla är – att vi aldrig ska hålla tyst.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.