Förbud blir lösningen när fattigdomen sticker oss i ögonen

Av Andreas Magnusson 2018-12-18

I Sveriges absolut rikaste kommuner är fattigdom ett stort problem. Man tycker inte om den. Ja man tycker rent av så illa om den att man vill förbjuda den. Och i Vellinge kommun är från och med nu tiggeri förbjudet.

   Den moderata kommunledningen i extremt rika och välmående Vellinge har kämpat hårt för att få lov att förbjuda fattiga människor från att tigga pengar. Samma hårda kamp tar förresten kommunledningen i rika och välmående Kungsbacka där jag bor.

   Problemet med tiggeri tycks störst på platser där människor har gott om pengar och antalet tiggare är få (det finns enligt polisen två aktiva tiggare i Vellinge). I alla fall om man ska gå på vilka kommuner det är som ropar högst efter förbud.

   Nästan tio procent av invånarna i Vellinge betalade förmögenhetsskatt innan den avskaffades 2007. Vellinge befinner sig i den absoluta förmögenhetstoppen. Också med pensionssparandet är Vellinge i topp bland landets kommuner. Är det någonstans det finns ett ekonomiskt överflöd så är det här.

   Instans efter instans har sagt nej till det tiggeriförbud som Vellinge har velat införa. Kommunen har, enligt tidigare instanser, inte kunnat visa att det föreligger ett verkligt problem med tiggeri och den lokala ordningslagen har bedömts som bristfälligt utformad.

   Många kommunpolitiker som kämpat i motvind med en fråga som tycks ligga i marginalen för vad kommunpolitik ändå ska handla om skulle ha gett upp för länge sedan, men i Vellinge har politikerna kämpat på. Tiggeriet har ju ”besvärat” invånarna. Fattigdomen har stuckit de rika medborgarna i ögonen.

   Länsstyrelsen sa nej, men kommunpolitikerna gav inte upp. Förvaltningsrätten sa nej men kommunpolitikerna gav inte upp. Kammarrätten sa nej, men kommunpolitikerna gav inte upp.

   Nu har slutligen Högsta förvaltningsdomstolen gett kommunen rätt. I Vellinge får de lov att förbjuda tiggeri på vissa avgränsade platser.

   I kommunens budget för 2019 finner man följande rader:

”Vellinge kommuns vision är: ’Bästa möjliga livskvalité – för dig!’”

   Ja. Om du inte är så fattig att du behöver tigga för din överlevnad då förstås.

   I samma text står det:

”För dig som behöver samhällets stöd finns kommunen där. Tillsammans med dig utformas stöd och hjälp utifrån dina behov och förutsättningar.”

   Ja. Om du inte är så fattig att du behöver tigga för din överlevnad då så klart.

   Vellinge kommun har fyra kärnvärden som kommunledningen har tagit fram för att formulera kommunens värdegrund. De fyra nyckelorden som används är glädje, mod, trovärdighet och omtanke.

   När kommunen beslutade sig för att hindra fattiga människor från att försöka få ihop pengar till sin överlevnad så undrar man givetvis om det var glädjen, modet, trovärdigheten eller omtanken som stod i centrum.

   Om man vill vara trovärdig så inför man inte ett förbud när det saknas vetenskapligt stöd för att ett sådant skulle ha någon som helst effekt på att bekämpa fattigdom.

   Den mest omfattande forskningsrapport som kommit när det gäller tiggerisituationen i Norden heter ”When poverty meets affluence”. Den kom 2015 och visar situationen för rumänska EU-migranter i de nordiska huvudstäderna. Där konstaterar man att en effekt sedan tiggeriförbudet infördes i Köpenhamn är att övrig kriminalitet istället har ökat.

   Det finns, mig veterligen, ingen som jobbar nära dessa utsatta människor som tror på ett förbud. Hjälporganisationer, forskare och socialarbetare säger samma sak. De enda som tror på ett förbud är människor som i sin ovetenskapliga enfald befinner sig på behörigt avstånd.

   Om jag hade bott i Vellinge så hade jag skämts. Tänk att bo på en plats som nu har blivit rikskänd för att sparka på dem som ligger.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han medarbetar emellanåt på DN Kultur. Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.