Andreas Magnusson

Bötfäll elever som använder mobiltelefon!

Av Andreas Magnusson 2019-02-07

En av de saker som överenskommelsen mellan Centern, Liberalerna och regeringen resulterade i var ett löfte om införande av mobiltelefonförbud i skolan. Det är ingenting som skolpersonal eller elever själva efterfrågar, men nu är överenskommelsen på plats och då kan man göra det bästa av saken: Stifta en lag med ordentlig påföljd!

   Med nuvarande skollag har lärare rätt att kräva att eleven lämnar ifrån sig sin mobiltelefon. På många skolor har man generellt förbud där telefonerna samlas in i så kallade mobilhotell och delas ut igen efter avslutad lektion.

   Det råder lite olika uppfattningar kring om det verkligen är nödvändigt att förbjuda mobiler, men samtidigt har jag och många andra lärare konstaterat att unga människor har precis lika svårt som oss äldre att slita sig från sina skärmar.

   Så på de flesta skolor har man gemensamma regler även om viss flexibilitet kan förekomma på lärarens initiativ. Det kan till exempel handla om att informationssökning vid något tillfälle blir lättare eller att en elev får använda sin telefon tillfälligt medan en trasig dator är på lagning.

   Jag upplever en klar förbättring på den skolan jag arbetar sedan vi kom överens om att som grundregel förbjuda elever att använda mobiltelefoner på lektionstid. För mig är därför nuvarande lagstiftning utmärkt. Det behövs inget mer.

   Men eftersom politiker älskar att visa krafttag på det skolpolitiska området vill man nu ta det hela ett steg längre. Skolor ska inte längre själva få bestämma vilken pedagogisk modell som passar – det ska politiker avgöra åt oss istället.

   Och det är då jag tänker så här:

   Om det införs ett icke-förhandlingsbart totalförbud mot mobiltelefoner på lektionstid så är det viktigt att överträdelse får konsekvenser. Mitt förslag är därför att samma lagstiftning införs som vid bilkörning. En rimlig påföljd för mobiltelefon i handen är 1500 kronor i böter.

   Jag är ganska säker på att vi snabbt skulle kunna få in en rejäl slant till statskassan på det här sättet. Dessutom tror jag många lärare skulle älska att bötfälla sina elever när de inte lägger hundra procent fokus på viktiga saker som landhöjningen, katolska kyrkans sakrament och de fyra sädesslagen.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han medarbetar emellanåt på DN Kultur. Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.