Väktare som hatar kvinnor

Av Andreas Magnusson 2019-02-11

Kan en person uttrycka kraftfullt hat mot invandrare, kvinnor och vänstermänniskor och ändå anses lämplig som väktare av ett stort svenskt väktarbolag? Ja, tydligen.

   I ett inlägg på Facebook skriver en man som är anställd som väktare hos Securitas följande:

”Mörkhyade rasister som gnäller på oss vakter. Ni kan faktiskt åka tillbaka till Afrika eller var ni nu har ert ursprung och prova att tjafsa med en vakt där.”

   I en kommentar utvecklar han sitt resonemang:

”Trött på vänstern som pga mentala problem har aggressionproblem mot auktoriteter. Jag önskar vi kunde skicka dessa österut till Putins nya gulagläger för kontemplation där livet ut”.

   Feminister ger han heller inte mycket för:

”Trött på bittra samt fula/vackra/neutrala feminazist-kvinnor som hatar oss män och skyller på ett icke existerande machovaktpatriarkat istället för inse att deras problem beror svaga muskler, allmän inkompetens och penisavund.” 

   När Securitas presstalesperson konfronteras med uppgifterna tycker han att det är uttalanden som inte rimmar med företagets policy, men att det ändå är viktigt att skilja på fritid och arbete.

   Securitas vill med det argumentet inte kommentera inläggen utan nöjer sig bara med att de inte står bakom mannens uttalanden.

   Låt oss ta den tanken och flytta den lite. Ja, till skolans värld till exempel. Tänker vi att en lärare som hatar kvinnor och människor med annan hudfärg på sin fritid ändå kan vara lämplig som lärare?

   Skulle du vilja att dina barn undervisades i samhällskunskap av någon som på sin fritid anser att vänsteranhängare har psykiska problem och bör spärras in i arbetsläger?

   Skulle du vilja att din dotter hade en idrottslärare som på sin fritid anser att tjejer som säger emot bara är klena, inkompetenta och avundsjuka på mäns penisar?

   Inte? Då vill du kanske inte heller att en sådan person tilldelas batong och sätts att ansvara för att ordning upprätthålls på offentliga platser där du, dina barn, vänner och medmänniskor vistas.

   Kanske känner du dig, precis som jag, inte helt säker på att en person med vilka underliga böjelser som helst på fritiden är lämplig till vilket jobb som helst. 

   Väktare med lite extra utbildning äger i sitt yrkesutövande förutom rätten till envarsgripande också rätten att i speciella sammanhang bära batong och handfängsel. Det ställs enligt lagen krav på ”laglydighet”, ”medborgerlig pålitlighet” och ”övrig lämplighet” hos personer som anställs som väktare av ett auktoriserat väktarbolag.

   Väktare och ordningsvakter tar i allt större utsträckning över polisens arbete med att hålla ordning på gator och torg. När polisen mer och mer satsar på att bekämpa brott bakom skrivbordet ökar behovet av väktare som kan patrullera och förebygga brott.

   Även på vissa platser där brottsligheten är låg och behovet borde vara lågt har kommuner av politiska skäl valt att anställa ordningsvakter. Så gjorde man till exempel i Moderat- och SD-styrda Staffanstorp när Polisen sade nej med hänvisning till att behov saknades.

   Men så brukar också viljan att hålla folket i schack med hjälp av vapen, väktare och våld vara störst där politiker arbetar hårdast för att inskränka människors friheter.

   I Staffanstorp råder det som bekant tiggeriförbud fast det nästan inte finns några tiggare och förbud mot att låta skolor erbjuda alternativ till griskött (ja eftersom judar och muslimer kan tänkas vilja ha det). Satsningen på ökad övervakning av medborgarna var ett naturligt nästa steg.

   Faran finns att vi förutom allt fler väktare också kommer att se ett ökat antal ordningsvakter som tillåts bära skjutvapen.

   I Polismyndighetens föreskrifter och allmänna råd om ordningsvakter 2017:12  kap 9 §6 står det följande:

Polismyndigheten får fatta ett särskilt beslut att medge en ordningsvakt rätt att under viss tid och för ett specifikt uppdrag få bära skjutvapen i arbetet.

   Grundutbildningen till ordningsvakt är på 80 timmar, vilket innebär att den klaras av på två veckor för en heltidsstuderande. För att få lova att bära skjutvapen krävs dock ytterligare utbildning och yrkeserfarenhet.

   Ordningsvakter agerar med ett förordnande från polisen och är liksom väktare på många sätt polisens förlängda arm.

   Mot bakgrund av detta är det ytterst oroande att ett stort svenskt väktarbolag nu anser rasism, misogyni och ifrågasatt yttrandefrihet vara helt normala fritidssysselsättningar för företagets anställda.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han medarbetar emellanåt på DN Kultur. Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.