Låt oss döda den här planeten långsamt

Av Andreas Magnusson 2019-02-25

Fundamentalistisk klimatfixering eller cynisk likgiltighet – det finns en tredje väg! Egentligen är det väldigt enkelt – om ingenting radikalt görs kommer den här planeten att gå under.

   Endast med enorma ansträngningar skulle vi kunna stoppa den globala uppvärmningen. Som det ser ut just nu är det osannolikt att världens ledare tar det miljöansvar som krävs. Ganska snart kommer vi att hamna i ett point of no return.

   Polarisarna kommer att smälta, vattennivåerna kommer att stiga. Det kommer att komma allt fler naturkatastrofer med torka, hungersnöd och lidande. De som drabbas först är de som just nu skadar miljön minst. Nästa stora flyktingvåg kommer med stor sannolikhet att vara klimatrelaterad.

   Klimatdebatten är extremt polariserad. På den ena sidan har vi Sara Skyttedalsretorikerna som menar att det är bra för miljön att flyga eller att den globala uppvärmningen är bra eftersom den leder till varmare somrar.

   På den andra sidan har vi människor som menar att alla som någonsin tar ett flyg, använder en dieselbil eller äter en köttbit har begått ett allvarligt illdåd mot mänskligheten.

   Jag skulle vilja föreslå en tredje väg. Minska köttintaget, flyg bara om du måste – fundera aktivt efter alternativ. Ta med dig tygkasse när du handlar (det är ju inte särskilt svårt egentligen), köp gärna närproducerad mat. Gör rätt ibland och fel ibland. En halvhjärtad miljöinsats är bättre än ingen alls.

   Det här kommer inte på något sätt att rädda planeten. Den typen av mikroskopiska insatser har väldigt liten effekt, men om många människor börjar tänka som du kommer det att få viss effekt. Kanske kommer planeten kunna räddas kvar hundra år extra – eller till och med mer. Och det är ju faktiskt bättre än ingenting.

   En del menar att det inte är någon idé att bry sig om miljön eftersom de största miljöbovarna ändå finns någon annanstans – att det inte gör någon skillnad om gemene svensk tar buss istället för bil till jobbet.

   Det är ett destruktivt sätt att tänka som vi inte tillämpar på andra områden. Lek med tanken att vi inte borde bry oss om vilken typ av skattepolitik som bedrivs i det här landet eftersom det ändå är så få människor som omfattas av den.

   Eller att det bara är dumt att lägga polisiära resurser på mordutredningar eftersom de flesta ju ändå inte kommer att mördas oavsett om mördaren åker fast eller inte.

   Om vi har tur räddas den här planeten kvar i några extra år och våra barnbarn kan stå där på den sista upphöjda landytan och stolt säga: ”Farfars, farmors, morfars och mormors tygkassar, tågresor och källsorteringar gav oss alla en stund extra att leva.”

För övrigt anser jag att…

   Moderatledaren Ulf Kristersson är en man med maximal otur. Enda gången han någonsin glömt att låsa vapenskåpet i hemmet var den gång då polisen var där. ”Det har aldrig hänt förr, och det kommer inte hända igen.” Riktig otur där som sagt.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han medarbetar emellanåt på DN Kultur. Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.