Den danska våldtäktskulturen

Av Andreas Magnusson 2019-03-11

I dagarna släpptes en omfattande rapport från Amnesty i vilken man har analyserat våldtäktssituationen i de nordiska länderna. Rapporten visar att det finns allvarliga brister i samtliga nordiska länder men att svensk lagstiftning är hårdast och bäst uppdaterad.

   I såväl Norge som Danmark har man i den invandringskritiska debatten ofta lyft fram Sverige som ett skräckexempel och menat att det finns ett samband mellan vår invandringspolitik och våldtäkter.

   I själva verket är situationen väl så illa i de andra nordiska länderna. Skillnaden är att vi kallar en våldtäkt för en våldtäkt.

   I Danmark och Finland räknas det inte som våldtäkt om kvinnan som utsattes för våldtäkten genom egen förskyllan varit berusad. Att förgripa sig sexuellt på en medvetslös kvinna räknas i dessa länder som ett sexuellt övergrepp – inte som våldtäkt.

   I Sverige räknas varje enskilt övergrepp som ett övergrepp och varje våldtäkt som en våldtäkt medan man i Danmark och Norge slår ihop alla övergrepp och våldtäkter i samma ärende.

   Om en man har våldtagit sin fru vid femtio tillfällen så räknas det i svensk statistik som femtio fall av våldtäkt. I dansk och norsk statistik räknas det i bästa fall som ett fall av våldtäkt.

   I Danmark var det fram till för några år sedan inte olagligt med samlag utan samtycke inom äktenskapet. Detta gällde även om den ena partnern är försatt i ett tillstånd av medvetslöshet.

   Den avledningsdebatt där man har velat göra frågan om mäns våld mot kvinnor till en debatt om invandring från MENA-länder har inte precis gjort situationen bättre i våra nordiska grannländer.

   Amnestys rapport slår fast att det finns en ”utbredd våldtäktskultur” i Danmark som beror på landets oförmåga att se till offrens bästa, att de har bristfälliga och dåligt uppdaterade lagar och en ovilja att åtala misstänkta våldtäktsmän.Enligt studien har Danmark Europas högsta siffror när det gäller våld mot kvinnor och sexuellt våld.

 

Artikeln finns att ta del av här: Hård kritik mot Danmark: ”Utbredd våldtäktskultur”

Rapporten i sin helhet finns att läsa här.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 

    Krönikan har korrigerats och uppdaterats på grund av att den tidigare av misstag länkade till en äldre rapport från Amnesty.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han medarbetar emellanåt på DN Kultur. Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.