Benny Haag. Foto Sofia Haag

Vad bidrar ni gubbar och kärringar med?

Publicerad 2019-03-20

Vi läste ett inlägg av Benny Haag på Facebook som vi tyckte var så mitt i prick att vi bad honom att få publicera texten på Para§raf. Det fick vi. Missa inte den här pärlan.

   Återkommande i mitt fb-flöde är en text, apropå skolstrejken för miljön, om att det nu bara ska bli ny mobil vart fjärde år och inga flygresor med undertexten;

”Ha ha, det kommer ni inte att gå med på ungjävlar, när det ni gör får konsekvenser”.

   Dessa texter kommer från män och kvinnor i ålder att ha både barn och barnbarn och jag fattar ingenting. Om den unga generationen är så inihelvete bortskämd och slapp, vems fel är det i så fall?

   Ni gubbar och kärringar som försöker skambelägga unga människor för att de vill göra något åt en av våra stora ödesfrågor, titta er själva i spegeln. Den person som blickar tillbaka är den som ska skämmas. Ingen annan. Den som blickar tillbaka har deltagit, medvetet eller omedvetet, i den miljökatastrof som han eller hon lämnar efter till sina barn och barnbarn.

   För mig är det ett enormt sundhetstecken att våra barn skolstrejkar för miljön. De visar på en tro att förändring är möjlig, något av den viktigaste känsla en människa kan ha. Vad bidrar ni med, gubbar och kärringar, när ni raljerar över den unga generation som ska ta över efter er?!

 

Detta är en personlig betraktelse av skribenten. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Benny Haag. I grunden skådespelare, gick Teaterhögskolan i Stockholm mellan 1985-88, arbetade därefter 12 år på Dramaten där jag bl.a gjorde monolog av Jan Guillous roman “Ondskan” som jag gjorde 750 gånger.
Tröttnade år 2000 på det hierarkiska system som rådde på den arbetsplatsen, slutade, och har sedan dess föreläst och skrivit böcker och utbildat mig till KBT-terapeut.
Under hela mitt liv har jag ägnat mig åt ymnig alkoholkonsumtion. 2002 sprack bubblan och jag insåg att jag var alkoholist. I sommar har jag varit nykter sådan i 17 år. Har gjort en monolog: “Inte mer än fullt, tack!” som handlar om människans bästa vän, alkoholen, som jag kört närmare 600 gånger.
Böcker:
“Makt, mod och motstånd” – om alkohol. 2008
“Ingenting är möjligt” – om tre livsavgörande misslyckanden. 2012
“Säg oh ah, Kennedy” om och tillsammans med Kennedy Bakircioglu  2015
“Positiva minnen av framtiden” om och tillsammans med Nanne Bergstrand  2016
“Hårt arbete och tro på mirakel” om och tillsammans med beroendeläkaren och jutsu-experten Ingemar Sköld   2017
“Drottninggatan – 19 röster från den 7 april” tillsammans med biträdande chefen vid Norrmalm Pär Carlsson  2018
Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.