Greta Thunberg

Därför angrips Greta Thunberg

Av Dick Sundevall 2019-04-23

Greta Thunberg utsätts för allt fler angrepp. Varför? Det handlar naturligtvis till en del om de vanliga hatarna. De som är missnöjda med sina egna tillkortakommanden och tar ut det över andra. Men dem kan vi lämna därhän, i morgon har de någon annan de riktar sitt missnöje och hat mot. När de gäller vilka som ger sig på Greta finns det en annan grupp som är mer intressant.

   Vad är det egentligen Greta Thunberg för fram? Det centrala är att vi inte kan fortsätta att leva som vi gör nu. En amerikansk senator uttryckte det så här om inhemska miljökämpar:

– Dom ifrågasätter vårt sätt att leva.

  Ja, precis så är det. Greta hävdar att vi inte längre kan leva efter konceptet att konsumera allt mer i form av olika prylar i någon slags strävan efter att det ska kunna ge lycka.

   Hon hävdar att också att vi ska äta betydligt mindre kött. Undvika i största möjliga utsträckning att flyga – helst inte flyga alls. Och sträva efter att minska privatbilismen.

   Inte minst ifrågasätter hon genom allt det här att den gudomliga ”marknaden” och ständigt ökad tillväxt skulle kunna lösa alla problem, utan hävdar tvärtom att tilltron på marknadens helande kraft resulterar i allt större överhängande problem. I en rovdrift av naturens tillgångar.

   Miljoner unga människor över stora delar av världen anammar vad hon för fram – och skolstrejkar till och från för att markera allvaret.

   Hon bjuds ena dagen in för att tala inför internationella församlingar. Andra dagar träffar hon världsledare. Hon får utnämningar och priser som till exempel Årets europé och har blivit nominerad till Nobels fredspris.

   Hon har kort sagt blivit en maktfaktor. Därför blir hon angripen av personer som inte normalt hör hemma bland trollen. Personer som byggt sitt liv och inte sällan sina politiska karriärer på tilltron till marknaden. Som sannolikt helt ärligt och uppriktigt tror att låter man bara marknaden få fritt spelrum så löser det alla problem. Och så kommer det en liten 16-årig tjej och visar att så är det inte alls.

   På ledarsidan i Göteborgs-Posten har det hävdats att det är ”ett ohälsosamt hyllande av ett barn” och ”att knuffa barn framför sig i debatten är att idka utpressning mot meningsmotståndare”.

   En moderat politiker som varit på henne gång på gång har skrivit att Greta ”gick all in fascist”. Och Kristdemokraternas toppnamn i EU-valet Sara Skyttedal, tycker att:

– Det är lite problematiskt när man framställer henne som en expert, hon är fortfarande ett barn. Vi i vuxenvärlden har fortfarande ett ansvar att inte försöka utnyttja barns politiska engagemang för vår egen politiska eller ekonomiska vinning.

   Så talar en erfaren politisk karriärist. Vad hon uppenbarligen menar översatt till svenskt klarspråk är att ”ungjäveln borde hålla käften”.

   För att slippa en onödig sidodiskussion så menar jag inte att socialismen eller kommunismen är lösningen. En milt uttryckt trist verklighet har visat det med all tydlighet. Men uppenbarligen fungerar det inte heller med att ”de fria marknadskrafterna” får härja helt fritt. Det håller på att resultera i en klimatkatastrof.

   Det här har massor av forskare påvisat. Vad Greta Thunberg har gjort är att ta till sig denna forskning och föra ut den på ett sätt som få, om ens någon, kunnat före henne. Därför blir hon påhoppad personligt, för i sak klarar man inte av att bemöta henne.

   Vi kan vara säkra på att påhoppen kommer att fortsätta med allt större kraft. För det är starka krafter hon har emot sig – starka intressen. Multinationella företag kombinerat med en politisk ideologi som är minst lika multinationell och som kan rämna.

   Det är krafter som inte är att leka med. Strävan efter ständig tillväxt och den rovdrift av jordens naturtillgångar som blivit följden måste kosta, istället för att som idag vara väldigt lönsam – för några få.

   Greta är nutidens klarsynta barn i historien om kejsarens nya kläder. Barnet som inte låter sig duperas av falska auktoriteter utan tvärtom klarsynt konstaterar att kejsaren faktiskt är naken.
   Greta Thunberg går inte att köpa. Hon kommer att fortsätta sin kamp – men hon behöver vårt stöd.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.