Bara vid din sida om du är svensk?

Av Andreas Magnusson 2019-05-06

I april i år var Jimmie Åkesson enda partiledare som talade vid en demonstration i Stockholm som anordnades av organisationen ”Vid din sida”. Den andra talaren med Riksdagsanknytning var moderatpolitikern Elisabeth Svantesson.

   I december förra året tryckte Jimmie Åkesson och hans kompisar i SD på knappen som säkrade att Sverige skulle styras av en M+KD-budget.

   Det där knapptrycket gav mig som hyfsat högavlönad lärare sänkt skatt med nästan trehundra kronor. Fattigpensionärerna fick nöja sig med en dryg hundralapp i skattesänkning. Gapet mellan rik och fattig ökade än en gång.

   Demonstrationen som Åkesson var en av få talare på gällde just fattigpensionärer i Sverige som lever i hemlöshet. Jag kan tycka att det blir en aning ironiskt med politiker som demonstrerar mot sig själva, men andra skulle säga att det visar att de verkligen bryr sig – att de där knapptrycken i Riksdagen inte spelar lika stor roll som den personliga närvaron och den gemensamma kritiken mot Stefan Löfven som nu ska hållas ansvarig för den högerkonservativa budgeten.

   Organisationen Vid din sida startades upp 2016 av ordningsvakten och TV-kändisen Jeanette Höglund. De har samlat in stora mängder pengar och bland annat drivit soppkök där mat serverats till hemlösa svenska pensionärer.

   Just kravet på svenskhet är unikt i hjälpsammanhang. Till skillnad från organisationer som Faktum, Räddningsmissionen eller Stadsmissionen som hjälper alla hemlösa pensionärer har Vid din sida valt att ställa krav på medborgarskap. Så här uttryckte sig Jeanette Höglund i en intervju med Nyhetsbyrån NB:

”Tiggare och invandrare får en massa hjälp på annat sätt, men dessa gamla pensionärer verkar ingen bry sig om.”

   Journalisten frågar om de ger hjälp till alla som behöver och svaret blir:

”Ja, om man är svensk medborgare och har jobbat och betalat skatt.”

   Det är oklart hur mycket skatt man ska behöva ha betalat, hur länge man ska ha jobbat för att få hjälp och hur medborgarskapet kontrolleras, men i andra sammanhang är det här ett typexempel på vad som definieras som diskriminering. Människor väljs bort utifrån etnicitet.

   Det är alltså inte hjälpbehovet som är utgångspunkten utan medborgarskapet. En organisation som till exempel hjälper ensamkommande flyktingar startar istället i hjälpbehovet. Vilken nationalitet någon har kommer då i andra hand. För Vid din sida verkar ”rätt” etnicitet vara en första förutsättning för att de ska hjälpa till.

   Föreningen Vid din Sidas ekonomi sköttes tidigare av Jeanettes pappa, den Sverigedemokratiska politikern Gert Höglund – ordförande för partiet i Sigtuna. Han sköter inte längre ekonomin men sitter fortfarande i styrelsen. När organisationen drog igång i november 2016 skrev Jeanette så här på sin Facebooksida:

”Min far Gert Höglund kommer sköta föreningen så det känns tryggt! Pappa har drivit både förening och haft stora företag.”

   Att granska föreningens ekonomi är svårt eftersom de saknar 90-konto. Det är möjligt att varenda krona går dit de ska, men det finns inget säkert sätt att veta.

   Vid din sida har hela tiden utgett sig för att vara politiskt oberoende. Samtidigt la Jeanette Höglund nyligen upp en bild i sociala medier där Stefan Löfven och Morgan Johansson görs ansvariga för att det finns fattigpensionärer i Sverige.

   Den lilla haken i sammanhanget är att Morgan Johansson är migrationsminister. Frågan om fattigpensionärer i Sverige står inte ens under hans departement. Om man inte har sådana värderingar att man tror att människor i Sverige är fattiga på grund av invandringen då så klart.

   Vid din sidas Facebooksida administreras av en man som på sin egen Facebooksida bland annat gillar Jimmie Åkessons fanpage, sidan ”Avgå Stefan Löfven” och den populistiska nyhetssidan ”Newsner” som gjort sig kända för fejkade nyhetsreportage.

   Demonstrationen i Stockholm lockade till sig många Sverigedemokrater och andra högerextrema. Ungernälskaren, järnrörspolitikern och filmskaparen Kent Ekroth var där. Det var också Medborgerlig samlings Katerina Janouch som efter demonstrationen skrev att hon önskar att skådespelaren Kjell Bergqvist dör i en tropisk sjukdom.

   Anledningen till att hon ville se honom död var för att han lämnat sitt engagemang i Vid din sida när han fick klart för sig att föreningen har haft eller har högst tveksamma kopplingar till SD.

   Ambitionen att hjälpa hemlösa pensionärer är god. Jag är övertygad om att Jeanette och Vid din sida har gjort mycket gott för enskilda människor. Jag är också övertygad om att många människor som gick i demonstrationen har en genuin omsorg om denna utsatta grupp. Långt ifrån alla som stöttar eller har stöttat Vid din sida är högerextrema.

   Visserligen är 94% av landets hemlösa inte pensionärer – de stora grupperna hemlösa hittar vi bland yngre människor som saknar svenskt medborgarskap och bland ensamstående mammor – men varje hemlös pensionär är givetvis en hemlös för mycket. Omsorgen om dessa människor är viktig.

   Det är inte självklart att man kan anklaga Vid din sida för att Sverigedemokraterna har gjort den till sin egen hjälporganisation, men det exklusiva kravet på svenskhet stämmer givetvis väl överens med den typ av villkorad solidaritet partiet står för.

   I en intervju igår med tidningen Expressen förnekar Jeanette att de bara hjälper svenska medborgare. Det är i så fall glädjande och strider mot tidigare uttalanden. Vid din sidas informationsansvariga har i en film som nu är borttagen från deras Facebook-sida annars förtydligat just kravet på svenskhet, vilket även Jeanette gjort i intervjuer.

   Oklarheten kring huruvida man är en förening som gör skillnad på människor beroende på härkomst är nog anledningen till att alla andra partier än M och SD valde att avstå från att medverka vid demonstrationen.

   Jag kan tycka att Vid din sida förutom eventuell etnisk diskriminering också förtjänar kritik för att de inte agerat tillräckligt opolitiskt. Även om de inte själva vill associeras med SD så är det begripligt att andra människor gör den kopplingen.

   Jag tycker också att Sverigedemokraterna förtjänar kritik för att de bara tycks bry sig om fattigpensionärer när det går att vinna röster på det.

För övrigt anser jag att…

Det är spännande hur många Riksdagsmän som fortfarande bor hemma hos mamma: Den 32-årige kristdemokraten Andreas Carlsson, den 33-årige liberalen Robert Hannah, den 46-årige moderaten Pål Johnsson, den 32-årige moderaten Erik Bengtzboe och den 62-årige centerpartisten Eskil Erlandsson. De sitter eller har suttit i Riksdagen allihop och de bor fortfarande kvar hos sina föräldrar.

   I snart pensionsmässige Eskil Erlandssons fall har inte ens giftermål och fyra barn fått honom att släppa taget om barndomshemmet.

   Det är svårt att förstå varför just medelålders familjefäder som sitter i Riksdagen har så svårt med frigörelsen men kanske är förklaringen ekonomisk.

   Carlsson har till exempel fixat ihop 250 000 i bidrag som han har kvitterat ut sedan 2011. Det är inget dåligt tillägg. Låt oss hoppas att han också betalat en slant till mamsen och papsen och att inte allting gått till läsk och serietidningar på rummet.

   Det är lätt att stämma in i moderatpolitikern Elisabeth Svantessons ord: ”Varje krona som går till bidrag till den som kan jobba är en krona som hade kunnat gå till polisen, skolan eller sjukvården.”

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.