Vem är det som blivit mutad?

Av Dick Sundevall 2019-05-07

Varje år är det likadant. Flera dagar i förväg varnar SMHI för stora snömängder i Stockholmsområdet och ändå tycks ansvariga tjänstemän i olika chefspositioner bli lika totalt överraskade av att det kan snöa i Stockholm på vintern. Nu visar det sig därtill att de utbetalt stora summor för en snöröjning som bevisligen inte har skett. Så frågan är – vem har blivit mutad för att godkänna dessa fakturor?

   En extern revisionsbyrå har granskat faktureringen för snöröjningen i Stockholms stad. Rapporten visar bland annat att kommunen betalt för fordon som utan flak eller plogar ska ha utfört snöröjning. Däribland personbilar – och en golfbil!

   Man har också betalt för att en del lastbilar gång efter gång har fraktat bort 23 kubikmeter snö. Och det vore väl inte mycket att bråka om – om det inte vore så att dessa lastbilar maximalt klarar av att lasta 13 kubikmeter.

   Kommunen har också betalat för snölastningar inom som det heter, misstänkt snäva tidsgränser. Alltså att lastbilar ska ha lastats med snö, åkt och tippat det och sedan ska ha lastats igen under en ytterst kort tidsrymd.

   Kunde väl kanske vara möjligt kan man tycka, om det var en snabb chaufför och det var kort sträcka mellan lastplats och tömning. Men nu råkar det i vissa fall ha skett inom samma minut, enligt vad preciseringarna av fakturorna visar.

   Rimligen har någon blivit mutad och fått ordentligt betalt för att släppa igenom de här fakturorna och se till att de betalats. För att det skulle finnas en så oerhörd inkompetens bland de som godkänner fakturor på hundratusentals kronor att de godkänner sånt här, det är väl ändå inte möjligt?

   Nu återstår väl bara en fråga, vad blir det för konsekvenser för det här? Blir någon åtalad, avskedad eller omplacerad? Eller stiger det fram någon chef och säger:

– Vi ska se över våra rutiner.

   Det är ju så det brukar gå till. För det har man lärt sig på olika medieutbildningar. Rutiner har ju nämligen den lilla finessen att de inte är personligt ansvariga för någonting.

   Till och från får man också hjälp av journalister som frågar om att man inte borde se över sina rutiner? Istället för att fråga vem som är ansvarig för att de här hundratusentals skattekronorna har betalats ut för – ingenting. Och även ställer den självklara följdfrågan:

– Vad blir det för konsekvenser för den som har haft ansvaret för det här?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.