Bensin som lockvara

Av Andreas Magnusson 2019-05-27

Bakelser var aldrig en särskilt bra lockvara. Kaffe är en bra lockvara. Samma sak är det med Aladdinaskar. Den bästa lockvaran av alla är dock bensin.

   Stackars Marie Antoinette brukar tillskrivas citatet ”har de inget bröd så får de väl äta bakelser”. Det där har hon aldrig sagt, men eftersom bakelser är en sällsynt dålig lockvara var kopplingen till de där orden tillräckliga för att driva folket till vansinne. På den tiden var nämligen bröd en bra lockvara och bakelser en dålig.

   I våra dagar finns det gott om människor som ner till minsta decimal har koll på vad en liter bensin kostar just nu, vad den kostade förra veckan och veckan dessförinnan.

   Det är lätt att förakta den sortens kunskaper men för människor som lever på marginalen gör det stor skillnad om bensintanken kan fyllas upp några tior billigare.

   Politiker som vill öka sin makt har mycket att vinna på att lura till sig väljare med olika lockvaror. Vård, skola och omsorg är de gamla klassikerna men folk har tröttnat på det där. Då är det lättare att gnälla på invandrare eller erbjuda billig bensin.

   Jag kan fatta att det är roligare att betala mindre pengar för en vara än att betala mer pengar för en vara. Det är fullt logiskt. Det är lätt att förstå varför medborgare och politiker stödjer bensinupproret för lägre bensinskatt.

   Men, om vi inte passar oss kan Riksdagen bli som en sådan där lågprisbensinstation som alltid har lägst pris på 95 oktan men saknar lufttrycksmätare, servicepersonal och butik. Om det bara är tanken som räknas – bokstavligt talat – så trängs andra logiska tankar bort.

   Som varför vi hellre vill minska våra egna skatteintäkter än minska bensinbolagens vinster. Som varför mänsklighetens undergång tycks så ointressant att förhindra.

   Vi har som samhälle en massa olika intressen som krockar med varandra. Det är politikers uppgift att göra en sansad analys av läget och väga för- och nackdelar mot varandra. Det är inte deras uppgift att sträcka upp fingret i luften och se åt vilket håll de röstmaximerande vindarna blåser.

    Miljöpopulister vill höja bensinskatten med 100%. Bensinpopulister vill sänka bensinskatten med 100%. Kloka politiker gör inte som någon av dem föreslår. De låter inte heller saker vara som de alltid har varit.

   Människor som bor på landet och faktiskt måste använda bil för att ta sig till jobbet har inte råd att betala hur mycket som helst för sitt resande. Men samtidigt – alla de där andra som bara inte gillar att trängas på en buss eller som är för lata för att gå från och till en hållplats. Ja, de borde nog få betala ordentligt för sin negativa miljöinsats. Kanske är det bättre med morot än med piska.

   I Sverige finns det ett antal städer med gratis kollektivtrafik. Avesta, Kiruna, Ockelbo och Övertorneå är fyra exempel. Kända världsstäder som erbjuder gratis kollektivtrafik är Boston, Philadelphia, Miami, Melbourne, Calgary, Tallinn och Aten.

   En variant skulle kunna vara att göra kollektivtrafiken gratis i hela Sverige, höja bensinskatten rejält men samtidigt ge människor som bor på platser där offentliga kommunikationsalternativ är orimliga möjlighet att göra ordentliga skatteavdrag.

   Då blir det dyrt att sabba miljön och billigt att bry sig om den – utan att vanliga människor på landsbygden ska behöva ta smällen för storstadsmänniskors världsfrånvända fantasier.

   Förresten tror jag att lockvaran bensin kommer att kännas lika obegriplig om tjugo år för oss svenskar som 1700-talslockvaran bröd gör idag.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


  Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.