Veckans avspisning
Patrik Spång

”Prata inte med hat i munnen”

Publicerad 2019-09-07

Tänk dig ett fotbollslag som anses vara bland de bästa lagen i världen. I alla olika typer av bedömningar och rankinglistor så får klubben toppoäng. Oftast högst av alla lag. Genom åren har det varit olika coacher inblandade, med lite olika spelsystem och en hel del spelaromsättning.

   Men strategin har alltid varit ganska densamma – att ha sund satsning på importer i kombination med att ge egna ungdomar chansen.

  Ibland har det fungerat bra, ibland lite sämre. Men resultatet över tid har stått sig ganska väl. Laget är urstarkt.

   Men en av de anställda i klubben är inte nöjd. Han har inte varit inblandad i framgångarna, varken de historiska eller de nutida. Förut tillhörde han klubbens mest extrema huliganfalang.

   Han var inte speciellt intresserad av fotboll utan gick på matcherna för att bråka. Nu har han kostym och sitter på kansliet och är väldigt kritisk till hur klubben sköts och spelar.

   Han har egentligen ingen uppgift i klubben men är ändå den som är mest flitig med att sätta upp meddelanden på klubbens anslagstavla. Oftast handlar det om samma sak: Att laget är helt värdelöst och att vi kommer att förlora nästa match.

   Ibland handlar anslagen om att vi måste sluta att ta in utländska spelare, hur bra de än är, eftersom de förstör lagmoralen. Och inte sällan handlar det om att vi måste prioritera våra gamla spelare som var med och vann ligan på 30- 40- och 50-talet. Och helst gå tillbaka till ett spelsystem från den tiden.

   På hemmamatcherna har den här ledaren ibland på sig en tröja från ett annat lag som han tycker bättre om, än det han är anställd för att representera. 

   När vi vinner så brukar han påtala att de finns lag som vann med fler mål. Och när vi förlorar så jublar han.

   Vid den årliga sommarbuffén deklarerade han att han ville ta över klubben i höst. Men klubbens ordförande tystade honom med orden:

– Prata inte med hat i munnen.

 

Av Patrik Spång

 

Detta är en gästkrönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Patrik Spång är en prisbelönt kreatör och copywriter på en av Sveriges största reklambyråer. Han är övertygad om att världen ser ut som den gör eftersom Daniel Kahneman har rätt: ”Thinking is to humans as swimming is to cats; they can do it but they’d prefer not to.”

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.