Veckans värsta
Andreas Magnusson

Svenskarna som har det värre än de som har det värst

Av Andreas Magnusson 2019-09-14

Under torsdagskvällen publicerade Expressen en artikel om femtio personer som utvisats till Afghanistan och Facebooksidan kokade över. Inte i första hand med bestörtning över att vi utvisar människor till det land som just nu klassas som världens farligaste. Nej, det var framförallt klang och jubelfest kombinerat med djup besvikelse över att ”bara” femtio hade kastats ut.

   ”Bra att det kommit igång” skriver Thomas som brukar kommentera på Paragrafs sida också. Hans profilbild föreställer en sjö.

   ”Bara fortsätt. Helst varje vecka” skriver Ann-Mari. Hon har permanentat hår. Jag scrollar igenom hennes sida och upptäcker att en profilbild som hon inte längre använder prytts med en fredsduva i nederkant. Som bakgrundsbild växlar hon mellan olika bilder på två söta barn. Troligen barnbarn. På en av bilderna äter de glass. De ser lyckliga ut.

   ”Något positivt för en gångs skull” skriver Helene. Hon har blont hår och ser ut att vara i sextioårsåldern. Som bakgrundsbild har hon lagt upp ett foto som visar hur hon pussar på ett nyfött barn. Kanske är det hennes barnbarn. Bilden är full av kärlek.

   ”Dom är snart tillbaka, hela bunten, med släktingar och deras anhöriga. Tyckte det var bättre villkor här” skriver Gunnar. Han har arbetat som chef men ser ut att ha lämnat arbetslivet bakom sig.

   ”Det skulle varit bättre med 50 000” skriver Lasse. Han arbetar som behandlingsassistent på ett HVB-hem och gillar motorcyklar.

   ”Det var på tiden” skriver Tess. Hon ser ung ut men har ändå fem barn och arbetar på ett Lekland. Jag tänker att hon är van vid att ha liv och rörelse runt omkring sig. Kanske är hon ute på Facebook för att få en liten paus från allting.

   ”Då är det bara 50000 kvar” skriver Fredde. Han gillar Liverpool och har en gammal moppe. Ibland lägger han upp lite bilder på sig själv och små kommentarer men det är inte så ofta någon annan gillar eller kommenterar hans inlägg.

   ”Går det inte in ett par hundra i ett plan?” undrar Robert. Han driver eget företag och är förlovad. På sin profilbild ser han rätt så trevlig ut. Många av hans vänner har svenska flaggor på sina bilder.

   ”En droppe i havet” skriver Jonas som jobbar på en känd optikerkedja. Jonas ser ut att vara i femtioårsåldern och tycks gilla att träna på gym. Han skrattar på flera bilder. Jag tycker att han ser trevlig ut – som någon man lätt skulle kunna köpa glasögon av.

   Anders som är reservdelsansvarig på en firma som jobbar med BMW och Mini erbjuder sig att betala bränslet. Han är nöjd.

   ”Bara 79.950 kvar” skriver Thomas. Han är besviken.

   ”Fortsätt så” skriver en före detta riksdagsman från Moderaterna. Han heter Sotiris och har själv grekisk bakgrund. Mellan 2014 och 2018 var han en av dem som satt i Riksdagen och stiftade våra lagar.

   ”Då kommer det väl 500 nya istället” skriver Bengt. Bengt ser ut att vara i pensionsåldern. På sin profilbild håller han en liten bebis i sin famn – troligen ett barnbarn.

   ”I Norsjö blev en 90-årig dam knivmördad till döds med över 50 knivhugg av en av dessa sk flyktingar. Det finns fler exempel på liknande…” skriver Åke. Han har tidigare varit kommunanställd som vårdare och poserar på sin profilbild med en vacker Volvo PV.

   ”Det var på tiden. Fortsätt så!” skriver Christina – en välsminkad dam i sjuttioårsåldern.

   ”Äntligen händer det något” skriver Tommy.

   Det är svårt att läsa alla de här kommentarerna utan att tänka på killarna på jobbet. Som lärare har jag haft förmånen att få undervisa ganska många ensamkommande från Afghanistan. De har nästan allihop varit ambitiösa, haft kloka värderingar och i princip alla har haft en oförbehållsam kärlek till Sverige.

   Det är sådan kontrast mellan deras livsglädje och Expressen-kommentatorernas livshat.

   Och så tänker jag på de femtio med samma bakgrund som mina elever som precis utvisats till ett land som är så farligt att leva i att UD avråder alla svenska medborgare från att sätta sin fot där. Global Peace Index Report rankar Afghanistan som världens farligaste land.

   Sverige är ett av de tjugo tryggaste länderna enligt samma lista. En bra plats att hamna på. Ja, om man inte har flytt hit från världens farligaste land då så klart och ska skickas hem igen.

   Det gör ont i mig att läsa vad Thomas, Ann-Marie, Helene, Gunnar, Lasse, Tess, Fredde, Robert, Jonas, Anders, Thomas, Sotiris, Bengt, Åke, Christina, Tommy och de andra skriver. Och mest av allt gör det ont eftersom de ser ut att vara helt vanliga människor med helt vanliga liv som fastnat i en hatspiral.

   Och någonstans inom mig kommer jag på mig själv med att fundera över om det ändå inte är bättre att vara en av dem som skickas med flyg till krigshärjade Afghanistan än att vara en av dem som lever ett tryggt liv i Sverige men gör det med hjärtat fullt av hat.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.