Veckans värsta
OLW-reklamen: Var är brudarna?

Lilla SD-gubben…

Av Andreas Magnusson 2019-10-26

Minns ni chipsreklamen från OLW som gick på TV i mitten av 90-talet? De coola killarna på fest ringer upp den töntiga killen med chips. ”Var e brudarna?” Bilden zoomar ut från den chipsätande killen som är helt omgiven av tjejer. Byt ut chipsen mot kunskap och den där filmen har blivit högaktuell igen.

   Sifo särredovisade i veckan väljarsympatier utifrån ålder och kön. Ett parti utmärker sig genom att ha en väljarbas som skulle kunna bilda bastuklubb.

   Bland män har Sverigedemokraterna ett väljarstöd på hela 28,5%. Det innebär att nästan var tredje röstberättigad man vill vara med gänget som har fest utan brudarna. Det innebär också att de vill företrädas av ett parti där företrädarna bar armbindlar, marscherade i militärkängor, hetsade mot judar och ville slänga ut alla invandrare ur landet på den tiden OLW-reklamen var aktuell.

   Bland kvinnor hamnar väljarstödet på mer blygsamma 14%. Delar man upp det på ålder blir resultatet än mer slående. I åldersgruppen 18-29 år skulle 23,7% av killarna rösta på SD om det vore val idag men bara 6,5% av tjejerna.

   De unga killarna tycks redan ha blivit gnälliga gubbar som identifierar sig med ett parti som drömmer sig tillbaka till ett Sverige som aldrig har funnits.

   I den här påhittade verkligheten bryr sig inte kvinnor om moderna nycker som jämställdhet och utbildning. Och framförallt: I den påhittade verkligheten kan också hopplösa och okunniga killar få en tjej. I de här fantasierna är det enkelt att locka hem någon till grottan bara man har spikklubba eller järnrör.

   Det jobbiga för de unga SD-killarna är att de värderingsmässigt måste söka sig till gamla tanter och farbröder för att hitta likasinnade.

   Unga tjejer är nämligen moderna, orädda för mångkulturella influenser, vågar sig ut i världen och blir heller inte rädda när världen kommer till dem. För dem är Sverigedemokraternas stenåldersåsikter otidsenligt trams.

   Vad ska sådana tjejer med smygrasistiska gubbkillar till? Vem vill bli ihop med någon som har noll koll på grundläggande samhällskunskap, gnäller om systemkollaps, PK-media och har en uppfattning om Islam som vederläggs redan i lågstadiets SO-bok?

   Men det är inte konstigt att SD-killarna har missat det här. SCB:s senaste undersökning av fritidsvanor visar att 42% av killarna i åldern 16-24 år inte hade läst en enda bok under det senaste året. Endast 19% läste minst en gång i veckan.

   Killarna är kunskapsmässigt passerade av sina jämnåriga tjejer. OECD-mätningarna 2015 visade att 31% av killarna hade svaga kunskaper i läsförståelse jämfört med 14% av tjejerna. Den som inte kan läsa har svårt att fatta hur saker hänger ihop. Den som inte kan läsa är lätt att lura.

   I en intervju i Lärarnas tidning intervjuades projektledaren för de svenska Pisa-mätningarna och sa:

”Det här är pojkar som kommer att ha det svårt i ett modernt samhälle.”

   Själv har jag testat den Sverigedemokratiska läsförståelsen några gånger och det är lika roligt varje gång. Den här texten till exempel, delades flitigt av flera folkvalda SD-politiker. Det är ni som kommer hit som måste anpassa er. De hade läst rubriken och möjligen inledningen.

   Den antifeministiska Incel-rörelsen fångar upp unga män som känner sig ensamma, avvisade och missförstådda. Ilskan mot samhället för den ofrivilliga celibaten är stor.

   Vi har sett ett antal vansinnesdåd utförda av män med Incel-värderingar, till exempel Alek Minassian som körde ihjäl ett dussintal människor i Toronto varav de flesta var unga kvinnor.

   I Sverige finns det ett parti som bättre än något annat kanaliserar de misslyckade och avvisade männens vrede. De som varken kan läsa eller får ligga går liksom miste om livets två främsta nöjen.

   Att de vill hämnas på samhället är fullt begripligt. Att SD levererar en tilltalande hämnd är lätt att förstå. De unga gubbkillarna har blivit grundlurade.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.