Veckans värsta

Staffanstorps reklamfilm visar vart Sverige är på väg

Av Andreas Magnusson 2019-11-16

För oss som skrattade käkarna ur led åt SD-politikern Johannes Sjöqvists svengelska Game of Thrones-pekoral där han gapade om ”northern brothers” framför Kronobergs slott kommer nu en uppföljare i form av reklamfilmen för Staffanstorp.

   Kommunen har lagt 90 000 spänn på en reklamfilm som är så dålig att man tror att den är på låtsas – att den är ett skämt från Killing-gänget. Man väntar liksom hela tiden på att Robert Gustavsson ska poppa upp som den mysiga nazist-grannen med flintastek på grillen.

   För en kommun som redan har satt sitt namn på kartan i gotiskt typsnitt genom att vara förbudskommunen framför andra är det knappast särskilt väl använda pengar. Vi andra vet liksom redan vad kommunledningen står för ändå.

   Filmen börjar med familjen som flyr undan den kriminella staden Malmö och istället flyttar till lugna och trygga Staffanstorp där de flesta är blonda, ingen har annan hudfärg än vit och alla hjälper varandra. Här är ljuset Pripps blåreklamfint och picknicken är en självklarhet för den lyckliga kärnfamiljen.

   Verklighetens invandrade kioskägare har bytts ut mot en person som ser mer ursprungligt nordisk ut – ni vet lite den sorts folkbyte som Staffanstorps ledning försöker forcera fram genom att göra staden impopulär för praktiserande judar och muslimer.

   Böneförbud, förbud mot alternativ till griskött, förbud mot böneutrop, förbud mot slöja… Allt detta har varit ett steg på vägen mot befolkningsutbytet. Reklamfilmen är nästa steg.

   Jag tycker att Johannes Sjöqvists påhittiga hjälte-epos och Staffanstorps omvända Benetonreklam har någonting gemensamt. De berättar något om vart Sverige är på väg om oppositionsledaren Jimmie Åkesson får fortsätta styra skeppet dit han vill.

   Staffanstorp har i samband med filmens premiär presenterat sin nya slogan: ”Staffanstorp, så som resten av Sverige också borde vara.”

   Filmen är förresten producerad av en Malmö-politiker som sitter i kommunfullmäktige för Moderaterna. Han gör med andra ord reklam mot sin egen kommun för en annan kommun.

   ”Att drömma om förbättring och sträva efter förändring är ingenting annat än ett sundhetstecken” säger berättarrösten på bred skånska samtidigt som kameran gör en åkning över ett böljande gult rapsfält. Och så fortsätter det:

”Det finns kommuner där tryggheten, äldreomsorgen, skola och näringslivet verkligen fungerar. Där invånarna är stolta över sin kommun och där man hjälper varandra inte därför att man måste utan för att det är en självklarhet. I vår kommun tar vi hand om varandra på riktigt.”

   Ja, om du inte är invandrare eller muslim då så klart. Eller homosexuell. Eller vänster. Eller liberal. Eller konstnär. Eller har mörk hudfärg. Eller säger emot makten.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 

   Filmen finns att se här. För att ingen ska tro att vi eller någon annan trixat med pekoralen ifråga, länkar vi till kommunens egen hemsida där filmen finns att se.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.