Veckans värsta
Foto: Ibrahim Noroozi/TT

Rasister som hånar döda människor

Av Andreas Magnusson 2020-01-11

Vad kan väl vara mer passande än att använda en flygolycka med 170 döda människor för att få lov att visa att man är rasist? Ganska mycket kan tyckas, men människor på den yttersta högerkanten låter inte normal anständighet stå i vägen för snabba oneliners om vem som borde få vara svensk.

   En av dem som tagit tillfället i akt att i samband med den iranska flygolyckan få visa sitt hat är Kent Ekeroth.

   I ett inlägg på Twitter kommenterar han nyhetsuppgiften om att två av dödsoffren var smålänningar genom att återcitera ordet ”smålänningar” och bifoga en gråtskrattemoji och en apa som håller för ögonen-emoji.

   Det är alltså enligt den framträdande sverigedemokraten väldigt, väldigt roligt och pinsamt att tidningen valt att kalla två människor med rötterna i ett annat land för smålänningar. Det är hans samlade respons på dödsolyckan.

   Men han är långt ifrån ensam och det är viktigt att påpeka det nu när huvuddelen av kritiken riktas mot just Kent Ekeroth. Ekeroth satt fram tills nyligen i Riksdagen för SD. Numer är han redaktör för högerextrema Samhällsnytt (tidigare Avpixlat) och medlem i styrelsen för SD Värmdö.

   Journalisten och före detta chefredaktören för SD-startade tidskriften Samtiden Jan Sjunnesson kommenterade händelsen med orden ”många ’flyktingar’ på hemresa”.

   För honom var det alltså ett lämpligt tillfälle att antyda att många personer i Sverige som kallas flyktingar i själva verket inte är det.

   Medborgerlig samlings Fredric Morenius lägger ut texten lite mer på samma tema och låter även han oss förstå att många flyktingar i Sverige minsann inte har det skyddsbehov de påstår sig ha. Så här skriver han på Twitter:

”Alla dessa ensamkommande och andra flyktingar. Varför satt de på ett flyg ifrån det land vilket de redan flytt en gång?”

   Det är ett antal högerskribenter och politiker med kopplingar till framförallt SD, men i något fall även Moderaterna som har skrivit eller delat de här inläggen.

   I ett inlägg på Facebook, som senare togs ner, berättade högerskribenten Erik van der Heeg, att det minsann inte var sjutton omkomna svenska medborgare i olyckan eftersom den största gruppen utgjordes av åtta ensamkommande flyktingbarn med rötterna i Afghanistan som återvänt efter att ha ”semestrat i Iran med släkt och vänner”. De andra hade med tre undantag rötterna i andra länder.

   Som om det skulle spela någon roll. Som om tragedin skulle vara mindre för att en majoritet av svenskarna inte fötts på svenskt sjukhus, inte hunnit bli svenska medborgare, inte hade klassiska svenska namn och saknade traditionell skandinavisk hudton.

   Erik van der Heeg är gift med Moderatpolitikern Ann Heberlein. I en krönika på Högerpopulistiska Nyheter idag menade Heberlein nyligen att 10-talet varit amatörernas glada afton bland opinionsbildare och skribenter.

   Som exempel på okunniga skribenter nämner hon Lars Lindström på Expressen som ”resonerar som en romantisk tonårsgrabb”, Aftonbladets Malin Wollin som enligt Heberlein bara skriver om sig själv, Linnea Claesson som inte går att lita på och Alex Schulman ”som gjorde sig ett namn genom att mobba folk”.

   Heberlein glömmer några namn i sin text. Om Malin Wollin skriver mycket om sig själv så är det i så fall bara en vindpust i jämförelse med vad Don Quijote från Mölndal gör. Det har knappast undgått någon hur han drog till Kronogården för att sedan dagligen kunna fäktas mot väderkvarnar på sin Facebooksida.

   Men eftersom Ann Heberlein har de värderingar hon har förtiger hon denna amatörs framfart. Och framförallt glömmer hon bort sin egen mans framfart. Det är inte första gången han visar dåligt omdöme i skrift. Där kan vi snacka om att resonera som en tonårsgrabb.

   Inte ens som lik duger människor med bakgrund i andra länder till att få kallas svenskar i ytterkantshögerns ögon. Inte ens när de väl är döda accepterar man att de en gång fick hjälp för att slippa dö.

   Man kan säga att SD är ett nav för den här typen av åsikter. De som vill vara en eker i det högernationalistiska hjulet hjälper till att hålla den hatiska tankevärlden snurrande.

   Om inget radikalt händer med väljaropinionen så kommer de efter nästa val också kunna utgöra navet i en högerkonservativ regering som samlar ungefär hälften av landets väljare. Det är en skrämmande tanke.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.