Veckans mest förvirrande

Det går inte att prata om Corona och Corona är det enda vi pratar om

Av Andreas Magnusson 2020-03-14

Kanske skulle Coronaviruset kunna stoppas i Sverige genom att man använde alla de där lokala SD-politikerna som poserar i svensk glesbygd under parollen ”håll gränsen”. Vi skulle då kunna ställa upp dem framför alla större folksamlingar för att mota bort virus. Riktiga svenska hjältar.

Med armarna tjurigt i kors över bröstet och bredbent som i en Leonardo da Vinci-skiss skulle kanske viruset vända om och ge sig på något annat land.

Du tror inte på den lösningen? Nä. Du har väl rätt. Men metoden skulle nog i alla fall vara lika effektiv som flygblad är för att lösa en flyktingkris.

Sverigedemokraterna i Göteborg la förresten i dagarna fram en motion om att kräva handskakning vid anställningar i kommunen. Det visar väl ungefär hur väl de är i takt med den tid i vilken Corona-viruset sprider sig snabbare än Jimmie Åkesson hinner säga ”jag vet inte”.

Men sånt får man väl inte säga i det här j-la landet. Man får överhuvudtaget inte skoja om en pandemi. Och jag kan förstå varför det är känsligt.

Det finns människor som lever i massmedialt upptrissad inbillad oro över viruset, men det finns också människor som lever i befogad skräck. Särskilt för äldre personer och människor med underliggande sjukdomar kan viruset innebära döden.

Fullt förståeligt upplevs det då som osmakligt när sådana som jag raljerar över viruset med kommentarer i stil med att ”jag ska fortsättningsvis bara skriva texter som kan delas av max 500 personer”.

Går man åt andra hållet och ifrågasätter samhällsberedskapen eller reflekterar kring om det kanske trots allt inte hade varit smartare att stänga ner gymnasieskolor och högstadium under en period och låta undervisningen ske via distans, så får man höra att man driver upp människors rädsla och oro.

Vi kan alltså inte skoja bort pandemin och vi kan inte heller prata allvar om den. Den här veckan som har gått har präglats av just detta problem. Hur vi än gör blir det fel.

Och det blir inte bättre av att vi lever i ett land där snart var enda person med Facebook-konto har blivit självutnämnd statsepidemiolog.

Corona-samtalet har stora likheter med hur samhällsdebatten kring kriminalitet ser ut. Den som jämför de urinrelaterade förnedringsbrotten idag med de urinrelaterade förnedringsbrotten som skedde på Lundsberg för inte så länge sedan får höra att den relativiserar, förminskar och hånar alla offer.

Den som istället lyfter fram verkliga problem (som den stora ökningen av antalet misshandelsfall och rån med ungdomar som gärningspersoner och offer) får höra att den överdriver.

Vad vi kan ta lärdom av från den debatten är vikten av att hela tiden grunda samtalet på fakta och statistik. Det är rimligt att kriminologer vet mer om brottslighet än forskare i entreprenörskap och att epidemiologer vet mer om virus än Facebook-kompisen som gick i din parallellklass på högstadiet och nu driver egen Taxi-firma.

För övrigt anse jag att…

Corona-viruset har fått oss att hålla lite längre avstånd till varandra. Inga kramar. Ingen beröring. Allt mer instängd ensamhet. Någonstans är det som att vi nu alla får uppleva hur livet alltid ser ut för en stor majoritet av de högerextrema nätkrigarna.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


     Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.