Solidaritet eller dumhet

Av Andreas Magnusson 2020-03-26

Låt oss ta ett fiktivt exempel. Anta att det handlar om en gymnasielärare. Vi kan för skojs skull säga att det gäller en mattelärare. Den här matteläraren vaknar upp en morgon med lätta förkylningssymptom. Det kliar i halsen, hon känner sig lite snuvig, men annars är allt som vanligt.

Men det är ändå inte som vanligt. Vi lever i Corona-tider och Folkhälsomyndighetens direktiv är glasklara. Läraren bör stanna hemma från jobbet eftersom det, i alla fall på ett tidigt stadium, inte går att veta om det handlar om förkylning eller Covid-19.

Eftersom all undervisning på gymnasieskolorna numer sker digitalt håller läraren sina lektioner över internet. Internet är fiffigt på det sättet att man kan kommunicera med människor som kan befinna sig lite var som helst. Man kan förresten själv befinna sig precis var som helst.

Läraren har just den här dagen fyra lektioner. Två av dem är ganska viktiga och hon har lagt mycket förberedelsetid på att spela in filmklipp, skriva instruktioner, förbereda digitala chattrum och annat som behövs för att ersätta den fysiska närheten.

Lite naivt kan tyckas, men läraren har hört Stefan Löfven säga att den som kan arbeta hemifrån bör arbeta hemifrån och hon tycker att det låter vettigt. Det fina i kråksången är ju att hon också kan arbeta hemifrån. Hon har allt material på plats, internetuppkopplingen fungerar bra och hon är inte sjuk. Hon har bara lite kli i halsen och lätt snuva.

Tror du att hon får jobba hemifrån? I många av landets kommuner är svaret ”nej”. Lärare ska befinna sig i skolan under alla omständigheter. Är de sjuka ska de sjukanmäla sig. Är de friska ska de gå till jobbet. Inga undantag från denna princip.

Det innebär att matteläraren i det fiktiva exemplet stannar hemma idag. Hon dricker lite kaffe, spelar lite gitarr, klurar med några matematiska bevis och tar det lugnt. Eleverna går miste om undervisning och de nyss uppbyggda rutinerna kommer snart att falla.

För det värsta är att matteläraren har flera småsnuviga kollegor som också sitter hemma och dricker kaffe. De kanske inte klurar med matematiska bevis, men någon av dem kanske bakar ett bröd eller skriver en krönika. En del gör ju sånt på sin fritid.

Nu höjer den mest lärarhatande läsaren sin röst: Men vi då! Tänk på alla oss som inte kan arbeta hemifrån, alla oss som är tvungna att gå till jobbet eller sjukskriva oss. Varför ska lärare ha andra förmåner? Det är så typiskt lärare att gnälla!

Och så kan man ju faktiskt tänka hela vägen in i kaklet som Ulf Kristersson skulle sagt. Varför måste inte alla åka kommunalt nu när vissa måste det? Varför måste inte alla sitta i en trång hörsal med 120 kollegor om vissa måste det? Varför måste inte alla hosta varandra i ansiktet om någon någon gång har hostat en annan människa rakt in i ansiktet?

Kan man tänka sig att vi som samhälle tjänar på flexibilitet? Att varje regel också för med sig rimliga undantag. Solidaritet är inte samma sak som dumhet.

Under Corona-tider tjänar hela Sverige på att de som kan hålla sig borta tillåts hålla sig borta. Det ligger i allas intresse just nu att webutvecklare jobbar hemifrån, att ekonomer snörvlar framför bokföring vid sitt eget skrivbord och att lärare får lov att hålla lektioner från sitt eget hem om de är friska nog att arbeta men av solidaritet inte bör åka till jobbet.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.