Veckans tack!

Invandringen räddar liv!

Av Andreas Magnusson 2020-04-04

Om Sverige hade tillämpat den stängda gränser-politik som allt fler har förordat på senare år skulle vi ha saknat ungefär 67 000 personer inom vård- och omsorgsarbetet idag. Det hade varit förödande under Corona-pandemin.

Det finns idag ungefär 42 000 yrkesverksamma läkare i Sverige. Ungefär en tredjedel av dessa är födda utomlands.

Det finns idag ungefär 110 000 yrkesverksamma sjuksköterskor i Sverige. Ungefär en sjättedel av dessa är födda utomlands.

Det finns idag ungefär 140 000 yrkesverksamma undersköterskor inom hemtjänst, hemsjukvård och äldreboende. Av dessa är ungefär en fjärdedel födda utomlands.

Just nu har vi alltså i runda slängar 14 000 läkare, 18 000 sjuksköterskor och 35 000 undersköterskor som har fötts i ett annat land. De har kommit till Sverige som flyktingar eller genom arbetskraftsinvandring är nu är helt nödvändiga för att vi ska kunna klara kampen mot Corona-pandemin.

Dessutom tillkommer mängder av människor inom vården som är andra eller tredje generationens invandrare.

”Ja, men om inte invandrarna hade kommit hit och tagit våra jobb så hade ju det varit andra som skaffat sig den utbildningen och haft de jobben istället”, säger kanske en del. Jag skulle vilja be den som säger så att besöka någon av de gymnasieskolor som utbildar undersköterskor på Vård- och omsorgsprogrammet.

Om det inte hade varit för invandrartjejerna så hade en majoritet av utbildningsplatserna gapat tomma. Det är helt enkelt väldigt få elever med helsvensk bakgrund som är beredda att söka sig till undersköterskeyrket.

Kanske beroende på att lönen är låg, kanske beroende på att statusen är låg, kanske beroende på att det är ett tufft jobb som därför inte lockar den bortskämda Snapchat-generationen där allt fler istället drömmer om att göra karriär som PT, Influencer eller YouTuber.

Många av oss kommer att drabbas av Covid-19. Än så länge har vi tyvärr bara sett början av stormen. Några av oss kommer att behöva akutvård. Några av oss är eller kommer att bli extremt beroende av hjälp från hemtjänst eller äldrevård när vi själva eller våra anhöriga sitter isolerade.

Den här hjälpen hade inte funnits om Sverige hade varit ett land med stängda gränser. Den här hjälpen hade inte funnits om Sverigedemokraternas politik hade varit vägledande.

När Jimmie Åkesson begav sig med flyg till Turkiet för att iklädd vita kläder dela ut flygblad om att Sverige är fullt så menade han kanske att det inte behövdes fler människor med vita kläder i vårt land. Han menade kanske att vi skulle klara Corona-pandemin bättre om vi minskade antalet vård- och omsorgsanställda med 67 000.

Eller menade han bara att partiet tidigare har ljugit? Och när slutade de i så fall att ljuga? För redan vid bildandet 1988 hävdade de att vi hade massinvandring i Sverige, att gränserna skulle stängas och att invandrare skulle förmås att lämna landet.

Det är en fruktansvärd tur att Sverigedemokraterna och deras gelikar aldrig har fått styra det här landet. Den politiken hade kostat många av oss livet idag.

För övrigt anser jag att…

Ebba Busch verkligen visar att den kristdemokratiska solidariteten har minmal räckvidd. Så här skriver hon på fullaste allvar i en debattartikel på Aftonbladet 2 april apropå att ovanligt många svensksomalier och andra i invandrartäta områden har drabbats av Covid-19:
”Den bakomliggande orsaken till att vi har hamnat här är att Sverige under decennier har bedrivit en invandringspolitik utan hänsyn till integrationspotentialen.”
 Så länge dessa människor dör i andra länder istället så är alltså själva döden helt i sin ordning.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.