Veckans minskning
Foto Anders Wiklund / TT

Åldringsvården fungerar inte – vi behöver minska antalet äldre kraftigt

Av Andreas Magnusson 2020-06-27

Visst är det skönt med semester? Man kan ligga i hängmattan och läsa Mein Kampf eller cykla och bada medan de andra arbetar. Just nu har Jimmie Åkesson det precis så här härligt. Moderaterna och deras kompisar gör jobbet åt honom.

Det pågår intensiva diskussioner som syftar till en bred migrationspolitisk överenskommelse och enligt vad som hittills har framkommit verkar sossarna slänga ut Regeringskompisen med reaktorvattnet för att istället gå Moderaterna till mötes.

Centern verkar också vika ner sig för den forna Allianskollegan. Nu ska det stramas åt och bli tuffare tag i migrationspolitiken. Eller som Tobias Billström uttrycker det i en tweet:

”Sverige behöver en kraftigt minskad invandring. Det var Moderaternas budskap på dagens möte med riksdagens migrationskommité. Vi pressar på de andra partierna för att få en långsiktigt stram invandring – och öka kraven på egen försörjning.”

Jimmie kan ta det lugnt. Ja, han får bokstavligt talat det beskedet från Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria M Stenergard. Till Jimmie Åkesson, partiledare för nyss nazistiska Sverigedemokraterna, skriver hon så här:

”Du kan vara lugn – vi viker inte ner oss för Mp.”

Lite längre fram i samma tweet skriver hon:

”Den exakta utformningen däremot har du ju också varit med och diskuterat (här flikar hon in en glad gubbe-smilie). Vi ses imorgon!”

Vad ligger då bakom Moderaternas iver att göra Sverigedemokraternas jobb, Liberalernas tafatthet, Centerns vilja att svika sin flyktingliberala ståndpunkt, Socialdemokraternas vilja att hellre ta snacket med Moderaterna än sina egna samarbetspartier och Kristdemokraternas allt mer anti-humana politik?

Många skulle mena att det beror på att vi inte har klarat av integrationspolitiken. Det har skapats utanförskapsområden i Sverige där arbetslösheten är hög, där kriminaliteten är högre än i övriga landet och där skolresultaten är sämre.

Så – eftersom integrationen har varit dålig, eller kanske rent av misslyckad, behöver vi kraftigt minskad invandring. Vi har hört det tugget länge nu och det var Jimmie Åkesson som stod för det på den tiden han själv behövde göra jobbet.

Vi kan inte hjälpa alla. Vi måste ta hand om våra egna först. Sverige kan inte vara hela världens samvete. Vi kan inte ta hit en massa analfabeter med dålig utbildning. Vi vill inte ha hit deras sunkiga värderingar och taskiga kvinnosyn.

En annan sak som har fungerat dåligt i Sverige, eller kanske rent av är misslyckad, är vår äldrevård. Det har blivit tydligt inte minst genom Coronapandemin. Med den logik som nu tillämpas i migrationsfrågan är det alltså dags att kraftigt minska mängden äldre. Argumenten är många.

Vi har redan nu svårt att ta hand om alla äldre på ett bra sätt. Skulle vi få fler äldre så skulle resurserna minska ännu mer.

De äldre har oftare dålig kvinnosyn där de till exempel ser det som kvinnans roll att syssla med hushållsarbete medan mannen ska göra karriär. De har oftare en fördomsfull syn på homosexualitet och är inte sällan fientliga mot vårt moderna samhälle. Äldre är dessutom extremt sällan i arbete, vilket innebär att vi måste försörja dem.

Och när invändningarna kommer: ”Jaha, så du vill att vi ska ha ännu fler äldre i det här landet? Varför tar du inte och låter dem bo hemma hos dig då?”

Så där kan man resonera och om man resonerar så antar jag att man betraktar döden på äldreboenden med samma likgiltiga axelryckning som döden på Medelhavet. De får skylla sig själva. Vad skulle de på Medelhavet att göra i en överfull gummibåt utan flytväst? Vad skulle de på äldreboendet att göra på en överfull avdelning med timvikarier, taskiga hygienrutiner och bristfällig skyddsutrustning?

Eller så tänker man så här:
Misslyckad integration har ingenting med invandringspolitik att göra. Det handlar om misslyckad integrationspolitik. Sverige kan vara ett land som fortsatt står upp för internationella konventioner om asylrätt samtidigt som vi skapar ett inkluderande samhälle där alla har en plats.

När politiker säger ”vi måste minska asyltrycket” så säger de egentligen ”vi måste göra det svårare för människor som utsätts för förföljelse och krig att få hjälp.” Det är precis vad det betyder.
Nog är det obehagligt att det numer råder bred politisk enighet kring det som en gång i tiden sågs som nyssnazistisk propaganda.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


  Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.