Veckans ägg
Ulf Kristersson. Foto: Fredrik Persson / TT

När blev det bra att vara egoist?

Av Andreas Magnusson 2021-04-03

Hur gick det till när egoismen blev något fint? När blev det en föredömlig handling att tömma hela godisskålen i företagets personalrum och dela ut allt till kompisarna i det egna arbetsrummet?

Lagom inför påsk gjorde Ulf Kristersson ett ägg-inlägg på Facebook där han kritiserade regeringen för att ha lagt alla ägg i samma korg. Hans poäng var att Sverige också borde ha upphandlat vaccin utan EU:s inblandning.

”Hade den svenska regeringen gjort som de allra mest framgångsrika länderna – titta på Storbritannien och Israel – så hade Sverige nu varit på väg ur coronapandemin och på väg tillbaka till ett normalt liv.”

Uttalandet är intressant på många sätt. Sverige har just nu vaccinerat ungefär 12% av befolkningen, vilket är väldigt högt i ett internationellt perspektiv. EU-länderna ligger högt i statistiken och Sverige ligger på genomsnittlig EU-nivå (skillnaderna är små inom EU).

Några enstaka länder har vaccinerat en betydligt större del av sin befolkning och de har två saker gemensamt. De har tecknat avtal där läkemedelsbolagen frånsägs ansvar och de har roffat åt sig vaccin på andras bekostnad.

Storbritannien har agerat med stor egoism genom att importera vaccin från andra länder och samtidigt vägra släppa ifrån sig vaccin till andra. Det är det här som har föranlett EU:s sanktioner.

Vad jag inte blir klok på är varför en partiledare för ett av våra största partier väljer att hylla ett land som har agerat egoistiskt på ett sådant sätt att det har drabbat svenska medborgare.

Det är lite som att hylla den som tränger sig i kön till mataffären? ”Snyggt! Nu hinner ju du med mycket mer. Om vi andra hade gjort likadant hade vi också stått hemma och lagat mat nu istället för att gå hungriga.”

Samma sorts ”logik” kan man se när SD-politiker hyllar Ungern och Polen för att de i princip har stoppat all asylinvandring.

”Snyggt! Vad bra att ni inte tar emot några människor som flyr från krig och förföljelse. Om alla hade gjort likadant hade ingen fått hjälp av någon.”

Fattar inte Ulf Kristersson att andra länder, inklusive Sverige, hade haft MER vaccin att tillgå om vissa länder inte hade roffat åt sig en oanständigt stor andel av vaccinet?

Fattar inte Jimmie Åkesson att Sveriges asyltryck hade minskat om andra länder hade tagit ett större ansvar?

Egoismen, protektionismen och nationalismen breder ut sig allt mer. Vi ska ta hand om ”våra egna” först påstås det. Gränserna för vilka som får lov att vara ”våra egna” blir samtidigt allt snävare. Till sist står vi där ensamma kvar. Alla mot alla.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.