Veckans värsta
Jörgen Fogelklou

Ingen bryr sig om vad du äter Jörgen

Av Andreas Magnusson 2019-05-11

Ni kanske minns SD-politikern Jörgen Fogelklou. Det var han vars mejladress råkade vara registrerat på Flashbackkontot som skrev att Zyklon-B kunde användas för att spara in på utvisningskostnader och att ”Juden är roten till allting ont men självfallet ska vi bekämpa all form av ondska i vårt eget land, så som negern, kamelfösaren, pedofildyrkare och andra våldsmän.”

   Det var samme Fogelklou vars telefon ringde upp en av partikamraterna på fyllan för att uttala ett mordhot.

   Jörgen Fogelklou är ordförande för Sverigedemokraterna i Göteborg. Det innebär att han har stor makt inom det Sverigedemokratiska partiet. Så här skrev han på Twitter samma dag som den muslimska fastemånaden ramadan inleddes:

”Idag ska jag äta extra mycket fläsk. Detta är en tweet som antagligen kommer uppröra en del vänsterblivna.”

   Det är lätt att tänka på Anna Skippers TV-program ”Du är vad du äter”. Det är däremot lätt att glömma att Jörgen Fogelklou är 46 år gammal och ändå tror att någon bryr sig om vad han äter.

   Jag tycker att copywritern Patrik Spång uttrycker det väl:

”Människor som kommer in i ett rum och lägger en brakare och ropar: ”Alltid retar det nån!”, det är ju inte direkt sådana man vill ha på viktiga poster.”

   Men Jörgen Fogelklou var den bäst lämpade personen man kunde hitta för att leda Sverigedemokraterna i Göteborg. Jag hoppas att det säger mer om SD än vad det säger om Göteborg.

   Fogelklou tänker att hans twittrande ska göra muslimer och vänstermänniskor upprörda. Det är väl ungefär lika logiskt som att ateister skulle bli upprörda över att någon tar nattvard i en kyrka eller att Sverigedemokrater skulle bli upprörda varje gång någon beställer en kebabpizza istället för kroppkakor.

   Jag tänker att han skrattade extra gott åt ordvalet vänsterblivna. ”Ha ha! Det låter som efterbliven fast med vänster istället!”

   Som den PK-skribent jag är vill jag påpeka att det inte längre heter efterbliven. Idag säger vi ”person med intellektuell funktionsnedsättning”. På 1700-talet sa man ”idiot” eller ”imbecill”. På 1800-talet dök begreppet ”sinnesslö” upp och på 1950-talet började man istället prata om ”psykiskt efterbliven”.

   Sverige gör i jämförelse med andra länder stora insatser för människor med intellektuella funktionshinder. Här har personer med intellektuell funktionsnedsättning full rösträtt i samtliga val och full rätt att kandidera till politiska poster.

   Andelen av befolkningen som bedöms ha en intellektuell funktionsnedsättning är ungefär 1%, men som det står på Wikipedia:

”Antalet personer med en nedsatt intellektuell förmåga som dock inte motsvarar kraven för intellektuell funktionsnedsättning är betydligt högre, vissa menar att det kan uppgå till 20 % av befolkningen.”

   På tal om ingenting så får vi se hur stort väljarstöd Sverigedemokraterna får i EU-valet trots den här typen av uttalanden från framträdande politiker.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.