Ickemedborgarna

Publicerad 2014-10-10

Efter Israels seger under Sexdagarskriget och en orolig tid i Europa präglad av demonstrationer och studentrevolter, påbörjas 1968 en fullskalig utrensning av Polens judiska befolkning. Dokumentären Ickemedborgarna är ett samarbete mellan Isabel Sommerfeld och Daniela Auerbach, vars mammor är systrar. Under uppväxten talades det helst inte om de händelser som resulterade i en landsflykt för familjen. 

   Isabel Sommerfeld är juriststudent och krönikör på Magasinet Paragraf. Hon brinner för mänskliga rättigheter, grävande journalistik och antirasism. Tidigare har hon bland annat deltagit i Uppdrag Gransknings program om TeliaSonera och bolagets samarbete med diktaturregimer (De svarta lådorna). www.isabelsommerfeld.com.

   Daniela Auerbach är konstnär och radiodokumentärmakare. Hon är utbildad på Konstfack och Stockholms Dramatiska Högskola. Tidigare har hon varit med och startat upp Ropa- ett feministiskt projektrum för samtidskonst beläget vid Telefonplan, Stockholm. Daniela intresserar sig för den personliga berättelsen, något som yttrar sig i hennes dokumentära skildringar. danielaauerbach.com

Att inte känna till historien skapade en rotlöshet. Följ med Daniela och Isabel på en resa tillbaka till deras rötter i Polen. Varför flydde Polens judar? Hur kunde hatet och fördomarna ta över igen, drygt 20 år efter Förintelsen?

I Ickemedborgarna förmedlas bilden av ett bortglömt kapitel i modern europeisk historia, om antisemitismens och rasismens konsekvenser. Vi får följa Halina och Josefs livsöden, två av de tusentals polska judar som tvingades fly och som sedan dess bor i Sverige. Den polske professorn och forskaren Piotr Osseka ger också sin bild av händelserna.

   Ickemedborgarna utgör en påminnelse om att nazismens idéer inte försvann i och med andra världskrigets slut. Drygt 20 år senare kunde vi återigen möta dessa rasistiska idéer – den gången i Polen. Och nu 2014, finns partier och organisationer i större delen av Europa som riktar sin rasism mot judar, araber, romer och andra grupper.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.