Kokainmålet Playa som pod

Av Dick Sundevall 2016-03-10

Nu på tisdag, den 15 mars, publiceras årets första avsnitt av podcasten SPÅR. Den här gången handlar det om det stora kokainmålet Playa, som vi har grävt i här på Para§raf. Det är de mångfaldigt prisbelönade radiojournalisterna Martin Johnson och Anton Berg som har producerat programmen om det största och dyraste narkotikamålet någonsin i Sverige. Ett mål som slutade i ett totalt fiasko för polis och åklagare.

   Martin Johnson och Anton Berg har i podserien Operation Playa granskat polisens arbete där man försökt sätta dit ett antal personer för kokainsmuggling värt miljarder. De har pratat med samtliga misstänkta. Varför befann sig Mauritz Andersson med en båt fylld med 1.2 ton kokain i Karibien? Hur kunde den före detta bankrånaren Jonas Falk bli utpekad som huvudman, och varför får han idag inte lämna Spanien?

   I programserien möter lyssnarna också kammaråklagaren, tillika förundersökningsledaren, Karin Bergstrand, som har valt att göra en sällsynt intervju för att berätta hela historien – så som hon ser den.

   Det handlar om buggade telefoner, rum och bilar och till och med undercoveragenter. Spår gräver i skuldfrågan – hur inblandade var egentligen de utpekade? Har svenskt rättsväsende agerat olagligt när de arrangerade brottsprovaktioner med undercoveragenter och kan svensk polis ha placerat kokain i en av de misstänktas båtar?

   – Det här är historien om Sveriges roll i den internationella kokainsmugglingen, och hur den svenska rättvisan försöker tackla det. Vi har varit träffat svenskar som har blivit åtalade och som varit med om exceptionella stundtals livsfarliga händelser. Kort sagt, det här är en jävla härva och vi berättar den med hjälp av dom som var med, säger Martin Johnson.

 

Nedan kan man lyssna på en trailer inför de kommande programmen.

Operation Playa

Första programmet finns nu att ta del av nedan:


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.