Nyhetssammanfattning tisdag 12 april 2022

Publicerad 2022-04-12

Ukrainska kvinnor prostituerar sig i Sverige, fångar filmades under nakenvisitation, regeringen föreslår att fler ska kunna utvisas på grund av brott och norska HD har beslutat att små mängder narkotika ska vara straffritt. Här är dagens nyhetssammanfattning.

30 av 38 gripna hade köpt sex av ukrainska kvinnor. Inom ramen för operation ”Insats torsk” genomförde Stockholmspolisen en räd i slutet av mars. Vid tillfället greps 38 män för köp av sexuell tjänst, 30 av dessa hade köpt sex av prostituerade kvinnor från Ukraina, rapporterar SVT Nyheter.

–  Mer eller mindre alla kvinnor som vi pratade med uppger att det är kriget som gjort att man hamnat i prostitution. Man har inget annat val än att sälja sin kropp för att hjälpa sina familjer som befinner sig i Ukraina eller som är på flykt, säger polisinspektör Simon Häggström till SVT Nyheter.

Häkte kritiseras för kameraövervakning vid nakenvisitation. Häktet Bomhus i Gävle, kritiseras av Justitieombudsmannen (JO) för att ha haft en kamera igång medan fångarna nakenvisiterades.

Det var i mars 2021 som en större visitation genomfördes på häktet efter misstankar om att där fanns narkotika. De intagna genomgick så kallade ytliga kroppsvisitationer i en gymnastiksal där en övervakningskamera fanns, något som häktet nu alltså kritiseras för. Enligt JO ”…bör utgångspunkten vara att sådana åtgärder utförs i ett utrymme där kamerabevakning normalt sett inte sker. Om det finns en kamera monterad i rummet är det viktigt att säkerställa att intagna vet när de inte kamerabevakas. ”

Gränsen för när utvisning kan ske på grund av brott sänks. Regeringen har överlämnat en proposition till riksdagen där det bland annat föreslås att straffvärdesgränsen för när utvisning ska kunna ske, sänks från tolv till sex månaders fängelse. Syftet är att ge domstolarna större möjlighet att döma till utvisning.

Även regeln om att det krävs synnerliga skäl för att utvisa någon som varit bosatt i Sverige en längre tid försvinner. Likaså kommer det idag gällande absoluta förbudet mot att utvisa någon som kom till Sverige som ung, att tas bort.

– Vi skärper regelverket så att fler utlänningar som begår brott kan utvisas ur landet, säger integrations- och migrationsminister Anders Ygeman.

Norsk HD-dom gör små mängder heroin straffritt för missbrukare.  Norges Högsta domstol har i en dom beslutat att mindre mängder narkotika, under fem gram,  ska vara straffritt.

Beslutet innebär en förändring av praxis i Norge. Innehav av upp till fem gram heroin, amfetamin eller kokain etcetera kommer inte att bestraffas. Detsamma gäller nu för användning av så små mänger narkotika.

Norska HD:s utgångspunkt är att tunga narkomaner behöver vård, inte straff.  Man konstaterar att det finns en lång tradition, inte minst i narkotikafall, att väga in personliga förhållanden när straff ska utdömas i domstol.

 

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.