Nyhetssammanfattning, fredag 15 mars 2022

Publicerad 2022-04-15

Poliser skadade under upplopp, man häktad för mord på gym, en kille döms för att ha flyttat in med sin flickvän och polisen får kritik av Justitiekanslern (JK). Här är det senaste dygnets nyhetssammanfattning.

Våldsamt upplopp i Linköping och Norrköping. Polisen hade beviljat den danske högerextrema ledaren Rasmus Paludan tillstånd för en allmän sammankomst i Linköping. Planen var att hålla tal och enligt ryktet även bränna ett exemplar av Koranen. Ett våldsamt upplopp utbröt innan framträdandet hann äga rum.

Under upploppet sattes såväl polisbilar som privata bilar i brand. Polisen attackerades bland annat genom stenkastning, flera skadades. Oroligheterna spred sig senare till Norrköping där en annan allmän sammankomst var planerad.

”Oavsett vad man tycker om det högerextrema hatbudskap som Paludan står för, så är det oacceptabelt att reagera med detta allvarliga våld”, skriver justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) på Twitter.

Häktad för mord på Delta Gym. Den 18-årige man som tidigare gripits som misstänkt för mordet på Delta Gym i Vasastan i Stockholm den 28 mars, häktades under torsdagen av Stockholms tingsrätt. Han är på sannolika skäl misstänkt för mord alternativt medhjälp till mord, vilket är den högre misstankegraden.

–  Av hänsyn till utredningen kan jag inte lämna ytterligare kommentarer kring detaljer om mannens medverkan i brottet, sa kammaråklagare tillika förundersökningsledare Daniel Suneson i ett pressmeddelande inför häktningen.

Testbodde hos flickvännen – dömdes till böter. Enligt folkbokföringslagen ska man vara folkbokförd på den adress där man ”regelmässigt tillbringar sin dygnsvila.” Det finns vissa undantag från denna regler, t ex vid militärtjänstgöring eller om man sitter i fängelse.

En man som under cirka en månad provbodde hos sin flickvän valde att inte ändra adress och hävdade att hans situation borde anses utgöra ett undantag. Men efter att ärendet nu prövats i Högsta domstolen (HD), så kan det konstateras att en skyldighet att byta adress föreligger vid denna typ av provboende.

”Ett sådant provboende kan … inte ses som ett tillfälligt avbrott i personens bosättning enligt undantagsbestämmelsen”, framhåller HD i sin dom.

Straffet för brott mot folkbokföringslagen blev dagsböter på totalt 15 400 kr.

Polisen får kritik från JK för långsam handläggning i vapenärenden. JK riktar allvarlig kritik mot Polisen i Bergslagen för deras långa handläggningstider och övriga hantering av vissa specifika ärenden. I ett fall hade polisen slarvat bort ett överklagande som hittades först efter en månad.

”Med hänsyn till att oacceptabla dröjsmål förekommit i så pass många av de granskade ärendena riktar Justitiekanslern allvarlig kritik mot Polismyndigheten, rättsenhet Bergslagen”, skriver JK i sitt beslut.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.