Nyhetssammanfattning lördag 16 april 2022

Publicerad 2022-04-16

Fotbollsspelare anklagas för att han kört på sin exfru, bokstäverna Z och V förbjuds, misstanke om olaga cabotage och upplopp i Rinkeby samt Örebro. Här är det senaste dygnets nyhetssammanfattning.

Fotbollsspelare körde på sin exfru. Den argentinske landslagsspelaren Eduardo Salvio, som tidigare spelat för bland andra Atletico Madrid och Benfica, är anklagad för att ha kört på sin exfru. Paret hade nyligen separerat och frun hade fått vårdnaden av de två gemensamma barnen.

Enligt exfruns eget vittnesmål så körde Eduardo på henne och flydde sedan från platsen. Hon skadades dock inte och kunde i samband med händelsen kontakta polis för att upprätta en anmälan.

Förbjudna bokstäver. I Moldavien har parlamentet godkänt ett förbud mot att använda bokstäverna Z och V i vissa sammanhang samt andra ryska krigssymboler, rapporterar BBC. De två bokstäverna och andra specificerade symboler visar att man stöder Rysslands invasion av Ukraina, vilket alltså inte är tillåtet.

De parlamentsledamöter som var emot, framhöll att förbudet bland annat ”kränker yttrandefriheten”.

Straffet för tillverkning, distribuering eller uppvisande av de förbjudna symbolerna är böter.

Misstanke om olaga cabotage. Vid en trafikkontroll på E4:an i höjd med Järva misstänkte polisen att det kunde handla om olaga cabotage. En anmälan upprättades.

Fakta om cabotage, från polisens hemsida:

• Cabotage innebär att utländska transportföretag stationerade i ett EU-land under vissa förutsättningar har rätt att genomföra inrikestransporter i ett annat EU-land.
• Bryter företaget mot regelverket, handlar det om olaga cabotage och innebär i normalfallet en sanktionsavgift.
• Det fastställda beloppet för sanktionsavgiften är 40 000 kronor.

Upplopp i Rinkeby och Örebro. Efter torsdagens upplopp i Linköping och Norrköping, fortsatte våldsamheterna under långfredagen när den högerextremistiske Rasmus Paludan fortsatte sin så kallade valturné runt om i Sverige, där han bland annat bränner Koranen. I Rinkeby kastades stenar, en polis skadades och åtta personer greps.

Nästa stop var i Sveaparken i Örebro där våldet eskalerade så snabbt att den allmänna sammankomsten upplöstes av polis i ett tidigt skede. En polisbuss kapades. Flera tjänstefordon sattes i brand. Varningsskott avfyrades. Både civilpersoner och poliser skadades.

Många är upprörda över att Rasmus Paludan tillåts kränka islam.

– Bara för att han får, betyder inte han måste. Det handlar om respekt. Jag kan inte acceptera det, säger en demonstrant som Magasinet Paragraf varit i kontakt med.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.