Nyhetssammandrag måndag 18 april 2022

Publicerad 2022-04-18

Tre ton kokain i beslag utanför Kanarieöarna, Myanmar släpper 1 600 fångar och den danske högerextremisten Rasmus Paludan har återigen lyckats få igång ett upplopp. Här är det senaste dygnets nyhetssammanfattning.

Kokainfynd i fiskebåt utanför Kanarieöarna. Alla fem besättningsmedlemmarna ombord har gripits i Spanien efter att en fiskebåt med närmare tre ton kokain beslagtagits. Kokainet hittades i en av bränsletankarna.

Spanska myndigheter fick tips om båten av Maritime Analysis and Operations Centre, en internationell byrå i Lissabon som inrättats för att bekämpa narkotikasmuggling över Atlanten. Båten upptäcktes först från luften då den hade navigerat in bland andra fiskebåtar i ett försök att gömma sig.

Insatsen är en del av de spanska myndigheternas försök att störa vad man kallar den ”afrikanska rutten”, där sydamerikanska knarksmugglare lastar över narkotikan till fiskebåtar mitt i Atlanten för vidare transport till Europa. Kokainet uppskattas ha ett värde på 72 miljoner euro (cirka 740 miljoner kronor).

Våldsamma upplopp och stenkastning mot polis fortsätter. Påskhelgen har präglats av bråk, upplopp och våldsamma sammandrabbningar mellan polis och demonstranter i samband med Rasmus Paludans koranbränningar. I Linköping och Norrköping under torsdagen, Stockholm och Örebro på fredagen – och Malmö och Landskrona på lördagen.

Under söndagen samlades flera hundra personer i Linköping och Norrköping efter att högerextreme Rasmus Paludan utlyst nya möten med Koranbränning. Polisen bedömer dock att avsikten aldrig varit att hålla några möten. Polisen har heller inte gett tillstånd till några nya demonstrationer.

Våldsamheter bröt ut i bägge städerna där ungdomar krossat bilrutor, startat bränder och gått till attack mot polis med bland annat stenar.

I Norrköping avlossade polis flera varningsskott. Tre personer verkar ha träffats av skotten och vårdas på sjukhus, ingen av dem är livshotande skadad. Samtliga tre skadade är gripna misstänkta för brott.

Totalt har 25 personer gripits i samband med upploppen. 14 personer i Linköping och 11 personer i Norrköping. Enligt uppgifter har flera av dessa anhållits och rubriceringarna rör bland annat våldsamt upplopp, blåljussabotage och skadegörelse.

Upploppen i Sverige har gett eko i flera länder världen över med dramatiska bilder på brinnande polisbilar och poliser insvepta i rök.

Under söndagskvällen ska läget ha lugnat sig i både Norrköping och Linköping. Oavsett utveckling så kommer polisen att vara kvar i området minst över kvällen och natten.

Myanmar släpper 1 600 fångar. Militären i Myanmar började under söndagen släppa över 1 600 fångar för att uppmärksamma sitt traditionella nyårsfirande. Det finns dock inga politiska fångar bland de som friges, enligt nyhetsbyrån AP.

Enligt organisationen Assistance Association for Political Prisoners finns 10 238 politiska fångar i landet, bland dem den demokratiskt valda ledaren Aung San Suu Kyi som störtades av militären i början av förra året.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.