Nyhetssammandrag söndag 24 april 2022

Publicerad 2022-04-24

Nyblivna poliser tvingas göra pass, skjutvapen den vanligaste dödsorsaken bland barn i USA och försäkringsbedragaren som ville få råd att gifta sig – fick fängelse istället. Detta är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

”Upprorsstämning” när nya poliser tvingas göra pass. I Göteborg har passkaoset lett till att nyblivna poliser tvingas bli passhandläggare, enligt GT. Tidningen skriver att det råder ”upprorsstämning” i kåren.

– Självklart förstår jag att folk är ledsna och besvikna, säger Anna Allard, ordförande i Polisförbundet i Storgöteborg.

Tanken är att de nya poliserna ska avlasta passhanteringen fram till midsommar, varpå det förhoppningsvis finns nyanställda passhandläggare, enligt polisområdeschefen Erik Nord.

Han säger sig förstå hur de unga poliserna känner, att det inte var därför man sökte yrket.

Skjutvapen vanligaste dödsorsak bland barn och unga i USA. NBC News rapporterar om dessa nya siffror sedan de skjutvapenrelaterade dödsfallen stigit med 33 procent mellan 2019 och 2020. Under 2020 dog över 4 300 unga till följd av skjutvapenvåld.

– Sett till de senaste 40 åren, och nästan säkert längre än så, är det första gången skjutvapen passerar bilolyckor när det gäller barn, säger Jason Goldstick, forskare vid University of Michigan. Han säger att det framför allt är morden och inte självmorden som ökat. Samtidigt har antalet dödliga bilolyckor minskat stadigt de senaste 20 åren i takt med att bilarna blivit säkrare.

Pressad man försökte lura försäkringsbolag för att kunna gifta sig – fick fängelse i stället.  22-åringen behövde övertyga sin familj om att han hade nog med pengar för att kunna gifta sig, vilket han inte hade. Mannen kontaktade därför sitt försäkringsbolag och uppgav att han blivit bestulen på elektronik till ett värde på cirka 90 000 kronor, att varorna han ”beställt” levererats utanför hans bostad. Stölden hade enligt mannens anmälan skett under de sex minuter det tagit honom att gå upp i lägenheten och lämna ifrån sig en väska. Han angav till och med att en granne kunde intyga att leveransen skett.

Försäkringsbolaget fattade misstankar under utredningens gång, bland annat då leveransen skulle ha kommit från en bilfirma. 22-åringen kallades till polisförhör där han tämligen omgående medgav att han varit spå pass desperat att komma över pengar att han iscensatt bedrägeriet.

”Jag erkänner. Jag blev mycket pressad av mina föräldrar att jag skulle ha en god ekonomi för att kunna ordna ett fint bröllop och för att kunna försörja en framtida familj. Detta har pressat mig att lura försäkringsbolaget för att på så sått få fram pengar.”

Istället för pengar till bröllopet blev straffet blev fyra månaders fängelse för försök till grovt bedrägeri. Han bedöms hårdare eftersom han dömts för liknande brottslighet två gånger tidigare och då undvikit fängelsestraff.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.