Nyhetssammandrag tisdag 26 april 2022

Publicerad 2022-04-26

Finansinspektionen granskar Klarna och Loomis, man gripen efter att kvinna hittad svårt skadad 25 meter ner i gruvhål och Sverigedemokraternas gruppledare i Stockholm utesluts. Det är dygnets nyhetssammandrag.

Finansinspektion (FI) ska undersöka hur Klarna och Loomis följer penningtvättsregelverket. Undersökningen gäller deras allmänna riskbedömning, riskbedömning av kunder och åtgärder för kundkännedom.

FI menar att företag som erbjuder betaltjänster löper stor risk att utsättas för penningtvätt och finansiering av terrorism.

Det gäller nu Klarna som erbjuder digitala betaltjänster kopplat till handel på nätet och Loomis som hanterar mycket kontanter. FI kommer att undersöka hur företagen följer penningtvättsregelverkets krav när det gäller den allmänna riskbedömningen, riskbedömning av kunder och åtgärder för kundkännedom.

”Betaltjänster är ett brett begrepp och omfattar allt från snabba digitala transaktioner till lösningar för att hantera stora summor kontanter. Gemensamt för båda typer av betaltjänster är att risken för penningtvätt är stor. Både i EU och i Sverige bedöms därför företag som erbjuder betaltjänster som särskilt utsatta för penningtvätt och finansiering av terrorism”, skriver FI i ett pressmeddelande.

En man har anhållits misstänkt för våldtäkt och mordförsök efter att en kvinna hittades i ett gruvhål i Norberg under fredagen.

Det var förbipasserande som upptäckte kvinnan efter att ha hört rop från det 25 meter djupa hålet i ett nedlagt gruvområde mellan Avesta och Norberg.

– Vi var väldigt förundrade över hur hon kunnat klara det här fallet, säger insatsledare Svante Nordström till Aftonbladet.

Kvinnan upptäcktes efter att förbipasserande hört rop på hjälp från ett gruvhål i ett skogsparti utanför Norberg.

Räddningstjänsten var på plats bara minuter efter larmet, och kunde snabbt konstatera att det skulle bli komplicerat att få upp kvinnan eftersom hålet var 5-10 meter i diameter och 25 meter djupt – och dessutom kantades av höga träd, uppger Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentral i ett inlägg på Facebook. Kvinnan var kraftigt nerkyld när hon hittades.

Sverigedemokraternas gruppledare i Stockholms stad, Peter Wallmark, utesluts ur partiet. Det meddelar SD:s pressavdelning.

I februari startades Sverigedemokraterna en internutredning av gruppledaren i Stockholms stad, Peter Wallmark, under vilken han stängdes av från partiet. På vilka grunder detta gjordes angavs inte. Nu meddelar partiet att Peter Wallmark har uteslutits ur partiet.

”Han har delgivits en redogörelse i samband med utredningen och partistyrelsen har tagit ställning till hans yttrande. I övrigt är ärendet att betrakta som en intern angelägenhet och något som vi inte kommenterar i detalj”, skriver pressekreterare Christian Krappedal i ett mejl.

Peter Wallmark säger han att inte själv fått veta att han är utesluten.

– Det har inte gjorts någon intern utredning, det är bara en chimär, säger han, till DN.

Enligt honom har han tidigare i år blivit erbjuden en plats på partiets riksdagslista, där han skulle få en garanterad plats i församlingen och även fått frågan om att bli bostadspolitisk talesperson. Strax därpå ska internutredningen ha påbörjats, med anklagelser som bland annat gällde partiets ekonomi.

2018 valdes åtta SD-ledamöter in i Stockholm stads kommunfullmäktige. Nu finns bara två kvar, övriga har uteslutits eller självmant hoppat av partiet. Fem av dem har dock behållit sina platser i kommunfullmäktige som partilösa.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.