Nyhetssammandrag fredag 29 april 2022

Publicerad 2022-04-29

Återigen en dödsskjutning på ett gym, Hamnarbetarförbundet hotas med stämning för att de fortsätter blockaden av fartyg och gods med koppling till Ryssland och återigen ökning av skadestånd för personer som suttit felaktigt häktade. Det är fredagens nyhetssammandrag.

En 25-årig man har skjutits ihjäl vid en skottlossning på ett gym på Hisingen i Göteborg. Flera personer har befunnits inne på gymmet när mannen sköts. Platsen är nu avspärrad för en kriminalteknisk undersökning och Polisen arbetar med att hålla förhör och samla in information.

– Det är en stor insats som pågår och vi söker naturligtvis efter den misstänkte skytten, säger polisens presstalesperson.

Ingen misstänkt har ännu gripits när det här skrivs.

Arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar hotar med rättsliga åtgärder om Hamnarbetarförbundet inte avslutar blockaden av fartyg och gods med koppling till Ryssland.

Blockaden startade den 28 mars och nu har arbetsgivarsidan kommit med en fredpliktsinvändning, som det heter, och kräver att blockaden ska upphöra.

Martin Berg som är ordförande för Hamnarbetarförbundet tillbakavisar kravet och klargör att de inte tänker avbryta blockaden.

När Ukrainas president Volodymyr Zelenskyi via länk talade till den svenska riksdagen framförde han ett speciellt tack till det svenska Hamnarbetarförbundet för deras solidariska blockad.

Till saken hör att de hamnarbetare som är fackligt anslutna till Transportarbetarförbundet, alltså ett LO-förbund, inte har tagits ut i blockad mot ryska fartyg och ryskt gods.

Skadestånden till de personer som suttit felaktigt häktade eller fängslade har ökat rekordartat. Så har det varit år efter år. Till stor del beror det här på de allt längre häktningstiderna, enligt Justitiekanslern. Förra året betalade JK ut mer än 100 000 kronor i 139 ärenden, vilket ska jämföras med 69 sådana ärenden året innan.

De senaste åren har JK varje år utbetalat i runda tal hundra miljoner kronor till personer som suttit felaktigt frihetsberövade.

Advokater hävdar att det här inte minst handlar om att personer i allt större utsträckning blir häktade på allt lösare grunder. Och att felaktiga frihetsberövanden är det grövsta övergrepp en stat kan göra mot sina medborgare, om man likt Sverige inte längre har dödsstraff.

Sverige har fått svidande kritik från såväl FN som EU i drygt 25 år, för våra långa obegränsade häktningstider och att så många sitter häktade i isolering under ibland flera år, utan att ha blivit dömda för något brott. I de flesta europeiska länder skulle detta inte vara möjligt.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.