Nyhetssammandrag måndag 2 maj 2022

Publicerad 2022-05-02

Upploppsmakare riskerar tvångsplaceringar, Kriminalvården vägrade följa läkares instruktion och allt fler kriminella väljer en hederlig väg. Här är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

Barn riskerar att tvångsplaceras efter upplopp. Flera minderåriga deltagare i påskupploppen i Skäggetorp, Linköping, har nu oroanmälts till socialtjänsten. Elva orosanmälningar har hittills lämnats in. Även mammor som varit med och uppmuntrat sina barn att delta, kommer att ses närmare på.

Familjerna kommer nu att utredas och sedan sker en bedömning av vilka insatser som kan bli aktuella. Det kan handla om allt från stöd på olika sätt till tvångsplaceringar av barnen.

– Jag tror absolut att det kan leda till tvångsplaceringar, säger ordförande i social- och omsorgsnämnden Annika Krutzén, till SVT.

Anstalten Norrtälje nekade intagen psykiatrisk vård. En intagen kördes akut till en psykiatrisk avdelning. En läkare anvisade då plats på en vårdinrättning, men ansvarig vid anstalten Norrtälje vägrade låta internen bli inskriven med hänvisning till att säkerheten var för låg. Istället kördes fången tillbaka till fängelset.

JO har nu kritiserat anstalten och skriver i sitt beslut att ”… det inte är godtagbart att en intagen nekas anvisad vård enbart på grund av praktiska svårigheter. Kriminalvården måste i samråd med hälso- och sjukvården uttömma möjligheterna att finna en lämplig vårdplats. Beroende av omständigheterna kan det då även krävas att Kriminalvården beslutar om nödvändiga villkor – som bevakning av den intagne – så länge det behövs, exempelvis till dess att den intagne kan erbjudas en plats vid en psykiatrisk vårdinrättning med lämpliga säkerhetsarrangemang. ”

En ökning av kriminella som ändrar sina liv. Avhopparverksamheten i Malmö hjälper allt fler att lämna ett kriminellt liv bakom sig. Under 2019 lämnade endast 4 av 21 deltagare, året efter ökade antalet till 14 av 28 personer. Trenden verkar hålla i sig då rekordmånga var anmälda till verksamheten 2021, 91 personer hade då visat intresse, motsvarande siffror för 2019 och 2020 var 70 respektive 75.

Vad exakt denna positiva utveckling beror på kan varken polis eller socialtjänst svara på. En avhoppare som Magasinet Paragraf varit i kontakt med ger sin syn på utvecklingen:

– Jag var med i ett gäng  för att tillhöra nåt större. Men nu blir man ihjälskjuten för skitsaker. Ibland av nån som man såg som sin bror. När jag började tjafsa med vänner, fattade jag att de yngsta grabbarna inte brydde sig om annat än respekt för skitsaker och få in cash. Jag ville inte bli en till idiot som klipptes på grund av en skitsak.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.