Nyhetssammandrag fredag 6 maj 2022

Publicerad 2022-05-06

Knarkkung utlämnas till USA och åtalas för att smugglat 73 ton (!) kokain, dödsskjutningarna ökar och en man nekades beställa mineralvatten i en bar. Här är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

Colombias mest ökände knarkkung utlämnas till USA. Dairo Antonio Úsuga – också känd som ”Otoniel” – har sedan länge styrt den största och mäktigaste drogkartellen i Colombia. Som ledare för Clan del Golfo ligger han bakom otaliga mord.

Det var efter att den colombianska militären slagit till mot djungelfästningen som gripandet kunde ske. Nu väntar utlämning och rättegång i USA, där han kommer att åtalas för att ha smugglat 73 ton kokain till USA under åren 2003 till 2012.

Alltfler dödskjutningar. Under årets fyra första månader sköts det ihjäl 27 personer i Sverige. Vilket är tre gånger fler jämfört med samma period 2021. Det handlar oftast om gängrelaterade mord.

– Det har tagit några år bara, att utveckla ett betydligt mer brutalt, aggressivt, dödligt våld, säger Linda H Staaf vid Polisens nationella operativa avdelning (NOA) till Sveriges Radio.

En aktiv gängmedlem har för Magasinet Paragraf berättat att han inte tror våldet kommer minska:

– Vi måste försvara oss och området. Man ska fatta att det är vi som bestämmer här. Vi gör det vi måste.

Vägrades mineralvatten på krogen. En man gick in på en krog i Ystad, satte sig vid baren och beställde en Ramlösa. Detta nekades dock, skälet som angavs var att det inte var lönsamt.

Skulle mannen sitta kvar vid baren så var han tvungen att beställa alkohol. Om det var mineralvatten som gällde, så var han tvungen att sätta sig på annan plats i restaurangen.

Mannen blev rasande. Han anmälde restaurangen till såväl Diskrimineringsombudsmannen som kommunens alkoholenhet. Men efter att krogens ägare uppmärksammats på situationen, fick mannen en ursäkt och valde att återta sina anmälningar.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.