Nyhetssammandrag söndag 8 maj 2022

Publicerad 2022-05-08

4-årig pojke krockade med två bilar, kokain för en halv miljard har beslagtagits och kostnaden för nationella identitetskort sänks med 75%. Här är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

4-åring körde sin mammas bil. Det var i den holländska staden Utrecht, som pojken tog sin mammas bilnycklar, låste upp bilen och satte sig i förarsätet.

Omständigheterna kring hur han exakt gjorde för att få bilen i växel efter att ha startat den är oklart, men efter att ha tryckt på gasen så kom han inte särskilt långt innan krocken var ett faktum.

Pojken hittades av en förbipasserande gåendes runt i sin pyjamas kring olycksplatsen. Efter att ambulanspersonal kontrollerat att han var oskadd, togs pojken till polisstationen där det bjöds på varm choklad. Han hämtades sedan av sin oroliga mamma.

Kaffeleverans visade sig vara kokain. En leverans av kaffepulver till Nespressos fabrik i Romont, Schweiz, visade sig ha ett helt annat innehåll. Säckarna innehöll ett vit pulver istället för det bruna som förväntades.

Polis tillkallades och vid en närmare kontroll visade det sig att det var en ansenlig mängd kokain med en renhetsgrad på drygt 80% som fanns i säckarna. Ett halvt ton närmare bestämt. Det beräknade värdet uppges ligga på 500 miljoner kronor.

Avgiften för nationella identitetskort sänks till 100 kr. Som ett sätt att försöka minska kötiderna för pass, så har regeringen tillfälligt beslutat om att sänka avgiften för nationella identitetskort. Planen är att leverantörerna som tillverkar passen därigenom ska få mindre att göra.

Den tillfälligt sänkta ansök­nings­avgiften gäller bara om sökanden inte vid samma ansök­nings­tillfälle ansöker om pass. I så fall är det standardavgiften på 400 kr som gäller.

– Med ett natio­nellt id-kort kan man resa fritt inom EU och Schengen. Det är också dit de allra flesta reser under sommar­månaderna, säger justitie- och inrikes­minister Morgan Johansson i ett pressmeddelande.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.