Nyhetssammandrag lördag 14 maj 2022

Publicerad 2022-05-14

Mamma åtalas för att ha huggit sin åttaåriga son i halsen, åtta personer har hitintills frihetsberövats efter påskupploppet i Örebro, fem personer har blivit knivskurna på tåg i Tyskland, sambopar döms för mord i Pajala och Fifa varnar VM-hotell som portar homosexuella. Det är dygnets nyhetssammandrag.

En kvinna i 30-årsåldern åtalas vid Umeå tingsrätt för mordförsök, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten. Kvinnan misstänkts ha försökt mörda sin 8-årige son genom att sticka eller hugga honom i halsen med en kniv.
Händelsen inträffade i Umeå hemma hos familjen i mars. Pojken lyckades fly från lägenheten och upptäcktes av vittnen i stadens centrum.
Han fick vårdas på sjukhus under tio dagar. Mamman har vårdats på rättspsykiatrisk avdelning.

Tre personer har under fredagen häktats, misstänkta för grovt sabotage mot blåljusverksamhet i samband med upploppet i Örebro på långfredagen, skriver Polisen på sin hemsida.
Fyra personer har sedan tidigare häktats, även de misstänkta för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.
Ytterligare en person har också anhållits under fredagen, misstänkt för samma brott. Det rör sig om en man i 20-årsåldern som är hemmahörande i Örebro. Det innebär att åtta personer är frihetsberövade och sju av dem är häktade efter upploppet i Örebro.

En man har gripits misstänkt för att ha knivskurit fem passagerare på ett tåg nära staden Aachen i västra Tyskland.
Runt 270 passagerare reste med tåget när en man ”slumpmässigt och godtyckligt” började attackera människor på fredagsmorgonen.
En polis som råkade befinna sig på tåget lyckades tillsammans med två andra passagerare övermanna den misstänkte gärningsmannen. Den gripne är känd av myndigheterna sedan tidigare.

Ett sambopar döms för mord på en man i 70-årsåldern i Pajala kommun den 29 juni förra året. Mannen hittades död i sin brinnande bil.
Haparanda tingsrätt dömer samboparet till långa fängelsestraff. Den 59-årige mannen döms för mord, mordbrand och vapenbrott till 15 års fängelse.
Den 50-åriga kvinnan döms för medhjälp till mord och medhjälp till mordbrand till åtta års fängelse.

Internationella fotbollsförbundet (Fifa) skickar en varning till de hotell i Qatar som diskriminerar homosexuella, efter SVT:s granskning tidigare i veckan.
SVT, norska NRK och danska DR avslöjade häromdagen att flera hotell som Fifa rekommenderat för herr-VM i Qatar senare i år vägrar att ta emot homosexuella gäster.
– Hotell, liksom andra verksamheter kopplade till fotbolls-VM, som inte följer de höga kraven som arrangörerna har satt upp, kommer att få sina kontrakt rivna, säger en talesperson för Fifa, enligt Daily Telegraph.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.