Nyhetssammandrag söndag 15 maj 2022

Publicerad 2022-05-15

Stora demonstrationer över hela USA för aborträtten, två kvinnor överfallna i Södertälje, man skallade och bet poliser och FN:s säkerhetsråd fördömer enhälligt journalistmordet på Västbanken. Det är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

Stora demonstrationer i USA för aborträtten. Över 380 evenemang är planerade från Maine till Hawaii. Störst uppslutning ser det ut att bli i Los Angeles, Chicago, New York och andra storstäder. I huvudstaden samlas demonstranterna vid Washington-monumentet för att sedan tåga till Högsta domstolen.

En kvinna och en tonåring har blivit utsatta för våldtäktsförsök i Södertälje under lördagsförmiddagen.
Vid 11-tiden blev en tonårstjej överfallen i ett trapphus. Hon lyckades slå sig loss och avbröt gärningsmannen.
Kort därefter, vid 12.24, larmades polisen om ytterligare ett våldtäktsförsök i ett skogsparti i området Västergård, inte långt från det första överfallet. Mannen ska ha brottat ner kvinnan på marken, men hon lyckades slå sig loss och sprang därifrån.
Trots sökinsatser med både hund och helikopter har ingen person gripits. Polisen jobbar utifrån tesen att det rör sig om samma gärningsman.
– Det är en man som tar väldigt mycket risker. Det är mitt på dagen och knappt 500 meter mellan platserna, säger Anna Westberg vid Stockholmspolisen.
Polisen har haft en stor insats på platsen och gjort en teknisk undersökning. De uppmanar alla som sett eller hört något att ringa Polisen på 114 14.

I samband med ett omhändertagande bet en man en polis och skallade en annan.
– Han hade stökat på platsen och gick och kände på dörrar och sparkade omkring sig, säger Mats Öhman, presstalesperson hos Polisen i region Bergslagen.
När mannen skulle sättas in i polisbilen bet han den ene polisen och när han väl satt i polisbilen skallade han den andre polisen.
Ingen av poliserna skadades allvarligt. Larmet kom in till Polisen vid klockan 04.

FN:s säkerhetsråd fördömer enhälligt dödandet av den 51-åriga palestinsk-amerikanska reportern Shireen Abu Akleh på Västbanken i onsdags.
Det är inte ofta säkerhetsrådet är enigt när det gäller ärenden kopplade till Israel.
Hon sköts trots att hon bar en pressväst där det tydligt framgick att hon var journalist.
Vid begravningen under lördagen attackerades begravningståget av israelisk polis.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.