Nyhetssammandrag tisdag 17 maj 2022

Publicerad 2022-05-17

Kassörska sparkades på felaktiga grunder, Coop tvingas betala drygt 600 000 kronor, första domen i Göteborgs tingsrätt för mannen som slängt en fimp på marken och Iran överväger att skjuta upp avrättningen av den svensk-iranske läkaren Ahmadreza Djalali. Detta är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

Fel i kassan ledde till kassörskas avsked, nu tvingas Coop betala 630 000 kronor.
Kassörskan fick sparken efter att det blivit fel i kassan där hon jobbat i 16 år – för fyra utgångna grädde och två frallor, skriver Arbetet.
Händelserna utspelade sig sommaren 2020. Kassörskan har berättat hur en överordnad kollega sagt till henne att inte slå in fyra grädde vars bäst före datum passerat. Den som handlade var den överordnades son och kassörskan vågade inte säga emot.
Kort därefter ska kassörskan själv inte betalat för två frallor i en påse när hon handlade. Anledningen enligt henne själv var att hon bara tagit hand om bröden som legat fel i butiken och skulle inte köpa dessa.
Kassörskan fick sparken efter att arbetsgivaren sett händelserna på övervakningsfilm.
Den överordnade nekar dessutom till att hon skulle ha sagt att den inte skulle slås in och Coop tycker i vilket fall att kassörskan inte borde följt instruktionen.
”Förtroendet för henne är fullständigt förbrukat. Beteendet går långt utöver vad en arbetsgivare ska behöva tåla i ett anställningsförhållande”, står det i Coops argumentation i domen.
Kassörskan överklagade avskedandet och Malmö tingsrätt har gått på kassörskans linje. Där tas bland annat upp att kvinnan har haft butiksjobbet i sexton år utan att kritik tidigare riktats mot henne.
”Hon förefaller ha varit duktig och omtyckt”, skriver domstolen, som menar att hennes version av händelserna sommaren 2020 inte gått att motbevisa. Coop döms att betala henne drygt 630 600 kronor plus ränta. Pengarna avser dels förlorad lön och dels skadestånd för det felaktiga avskedandet.

Första domen i Göteborgs tingsrätt för att ha kastat fimp på marken. Händelsen inträffade den 23 februari 2022, då en man i 25-årsålderna slängde en fimp på marken, framför en polis.
Eftersom det från och med den 1 januari 2022 är olagligt att slänga cigarettfimpar, snus, tuggummi och annat småskräp på marken, utfärdade polisen en bot, som 25-åringen inte godkände.
Därför gick det hela till åtal. Men innan det blev dags för rättegång valde mannen att erkänna brottet och målet avgjordes utan domstolsförhandling. Domen blev 800 kronor i böter för nedskräpningsförseelse.
– Nu är även kapsylen till ölflaskan nedskräpning, det var den inte förr. Tidigare brukade vi säga att gränsen gick i storleksordningen en snusdosa, men nu gäller det all form av nedskräpning, säger Roberto Tomé, kommunpolis i polisområde city till Göteborgsposten.

Iran överväger att skjuta upp avrättningen av den svensk-iranske läkare och forskaren, rapporterar TT om den dödsdömde Ahmadreza Djalali, med hänvisning till ett uttalande från en UD-talesperson i Teheran.
Läkaren dömdes till döden 2017 efter anklagelser om att han utfört spioneri för Israels räkning.
– Djalalis försvarare har bett om att avrättningen ska genomföras vid en annan tidpunkt. Domstolsväsendet kommer givetvis att titta närmare på saken, säger talespersonen Saeed Khatibzadeh på en pressträff.
Det har tidigare kommit rapporter från den iranska nyhetsbyrån Isna att läkaren skulle avrättas senast den 21 maj.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.