Nyhetssammandrag torsdag 19 maj 2022

Publicerad 2022-05-19

Första krigsbrottsåtalet efter Ryssland invasion av Ukraina, tusentals p-platser har försvunnit i Stockholm och Polismyndigheten utreds för arbetsmiljöbrott efter de våldsamma upploppen under påskhelgen. Det är det senaste dygnets nyhetssammanfattning.

Första åtalet för krigsbrott på civil ukrainare. En 21-årig rysk soldat, Vadim Shyshimarin, har erkänt att han skjutit ihjäl en obeväpnad civil 62-årig man som cyklade i byn Chupakhivka den 28 februari.
Han är därmed den första soldaten som åtalas i en krigsbrottsrättegång i Ukraina efter Rysslands invasion. Reuters skriver att rättegången mot Shyshimarin har stort symboliskt värde för Ukraina. Soldaten riskerar livstids fängelse om han döms.

Nästan 4000 p-­platser och mer än en mil körfält för bilar har försvunnit i Stockholm. I stället har det blivit mer plats för bussar, lastzoner och cykelbanor. I slutet av 2021 skrev Mitt i om hur många p-platser på gatumark som försvunnit från Stockholms innerstad. Trafikkontoret uppgav att de hade minskat med 5000 från 2011 till 2021.
Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) uppgav däremot att antalet mer eller mindre hade varit konstant. Med anledning av Mitt i:s artiklar har tjänstemännen tagit en närmare titt på hur många som faktiskt försvunnit – och sanningen ligger någonstans mittemellan.
– Det är fortfarande inte exakta siffror, men antalet som försvunnit ligger på mellan 3 500 och 4 000 p-platser, säger Josefine Mittermaier, chef för parkering vid trafikkontoret.
– Den största orsaken är fler lastplatser, cykelstråk och att man satsat på framkomlighet för kollektivtrafiken.

Polisen utreds för arbetsmiljöbrott efter påsk-upploppen. Ekot rapporterar att en förundersökning om arbetsmiljöbrott har inletts mot Polismyndigheten efter de våldsamma upploppen under påsken då ett hundratal poliser skadades.
Anders Hirsch, åklagare vid särskilda åklagarkammaren, är förtegen om fallet och vill inte kommentera om någon förhörts eller om någon är misstänkt i nuläget.
De våldsamma upploppen uppstod under dansk-svenske högerextremisten Rasmus Paludans demonstrationer på flera platser runt om i landet. 186 av händelserna som anmälts i samband med Polisens insats har klassats som allvarliga eller mycket allvarliga.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.