Nyhetssammandrag lördag 21 maj 2022

Publicerad 2022-05-21

Begåvningskraven för blivande poliser har återigen sänkts, sju åldringsbrott under en och samma natt i Borås och ett makabert fynd i dödsbo i Malmö. Detta är det senaste dygnets nyhetssammanfattning.

Begåvningskraven för polisstudenter har sänkts – igen. Det har blivit lättare att få högre betyg på det begåvningstest som de sökande till polisutbildningen måste göra, rapporterar Ekot.
Redan 2016 sänktes kravet från en fyra till en trea på begåvningstestet, som betygsätts utifrån en niogradig skala. Det krävs fortfarande en trea, men före kravsänkningen föll 26,5 procent bort för att de inte uppnådde kraven medan det i januari i år bara var 16 procent som föll bort.
Polisinspektör Johan Siverland, lärare på polisutbildningen, är oroad över att begåvningskraven på blivande poliser sänkts.
– Det kommer sannolikt leda till fler avskilda studenter som inte klarar av sina tentamina. Men de som ändå lyckas ta sig igenom på ett eller annat sätt börjar yrket med en större uppförsbacke begåvningsmässigt för att hantera de stressade och komplicerade situationer poliser hamnar i. Poliser är ju sådana personer som kommer till en plats där någonting har gått fel. Om inte polisen kan lösa det på ett rimligt sätt, både juridiskt rimligt, men också empatiskt, moraliskt och logiskt riktigt, då finns det ofta ingen annan som kan göra det, förklarar Johan Siverland.

Flera brott mot äldre under en och samma natt. Under natten till igår har Polisen i Väst blivit larmade om sju åldringsbrott i Borås. I samtliga fall ska en man ringt hem till äldre personer och sagt sig vara från Polisen – för att sedan vilja komma och hämta kontanter och smycken.
En äldre kvinna blev av med sina kontanter och smycken, övriga sex åldringar fattade misstankar och blev därmed inte av med värdesakerna
– Vi vill varna äldre personer och informera om att polisen inte arbetar på det sättet, säger Christer Fuxborg, Polisens presstalesperson i region Väst.

Makabert fynd i dödsbo i Malmö. När anhöriga gick igenom en avliden Malmöbos bostad hittades ett kranium och ett inramat foster i lägenheten, rapporterar Skånska Dagbladet.
Den preliminära bedömningen av Rättsmedicinalverkets är att kraniet är äkta och kommer från en människa men det är oklart hur gammalt det är, så detta ska utredas vidare. Tavlan med fostret har bedömts vara ett museiföremål.
Polisen har upprättat en utredning om brott mot griftefriden, men eftersom den enda som kan misstänkas är den avlidna personen kommer utredningen sannolikt att läggas ner.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.