Nyhetssammandrag söndag 22 maj 2022

Publicerad 2022-05-22

Ändrad lagstiftning för fotboja, lokal SD-politiker avsäger sig alla sina politiska uppdrag efter att ha spridit rysk propaganda, två män magnetfiskade från gångbro och drog upp en militär pjäs. Detta är det senaste dygnets nyhetssammanfattning.

Ändrad lagstiftning för fotboja. Kriminalvården har fått gehör för sitt önskemål att stärka lagstiftningen för intensivövervakning med elektronisk kontroll, IÖV (även kallad fotboja).
I lagrådsremissen från regeringen föreslås ändringar, bland annat kommer fler klienter att få möjligheten att avtjäna sitt straff med fotboja, eftersom de inte längre behöver ansöka. Istället är det Kriminalvården som initierar utredning, gör en lämplighetsbedömning och föreslår vilka som bör få boja.
Det föreslås även att Kriminalvården ges rätt att besluta särskilda föreskrifter om förbud att vistas på en särskild plats/område samt att elektroniska hjälpmedel ska få användas för att kontrollera att en föreskrift, exempelvis vistelseförbud, följs.
Kriminalvården har önskat att modernisera lagstiftningen för IÖV, detta för att frigöra fängelseplatser och för att klienten kan behålla sitt arbete under sin verkställighet.
De nya reglerna föreslås börja gälla 1 oktober 2022.

Lokal SD-politiker spred rysk propaganda. Willy Salomonsson (SD) i Olofström, avsäger sig alla sina politiska uppdrag, meddelar gruppledaren för Blekinge Läns tidning.
Bakgrunden är att Salomonsson i sociala medier lyft fram ryskvänlig propaganda som ger stöd för den ryska invasionen av Ukraina, anklagat president Zelenskyj för att ”offra sitt eget folk” och föreslagit sanktioner mot honom. Han har även spridit coronaförnekande budskap samt skuldbelagt USA och Nato för kriget som drabbat Ukraina.
BLT skriver att gruppledaren haft ett allvarligt samtal med sin kollega, som förstår att detta är ohållbart, att Salomonsson har tänkt igenom situationen och förstår hur illa detta kan tolkas och meddelade därav att han kommer avsäga sig samtliga uppdrag för SD.

 Fiskade från gångbro – drog upp militär pjäs. Två män fiskade med en kraftig magnet från en gångbro i Höör och fick upp ett misstänkt farligt föremål. Polis kallades till platsen, de inspekterade föremålet som hastigast, spärrade av området, fotade det och larmade bombgruppen. Föremålet bedöms vara någon typ av militär pjäs och är taget om hand av Polisens nationella bombskydd som ska undersöka den vidare. Det är okänt hur pjäsen hamnat på platsen.
– Vi kan inte utesluta att föremålet är farligt. Efter en bedömning med bildmaterial så har Nationella bombskyddet beslutat att man ska titta närmare på det, säger, polisens presstalesperson Rickard Lundqvist.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.